Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä vastaanotti ennätysmäärän uhreja

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä vastaanotti ajanjaksolla 1.1.- 30.6.2022 yhteensä 185 hakemusta asiakkaaksi ottamisesta. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavana ajanjaksona (2021: 147), Maahanmuuttovirasto tiedottaa. Alkuvuonna 2022 auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otettiin 139 henkilöä ja heidän 26 alaikäistä lastaan.

Suomessa yleisin ihmiskaupan muoto on pakkotyö

Uusista asiakkaista 63 aikuisen ja kolmen alaikäisen henkilön arveltiin joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa. Suomessa uhriksi joutuneisiin oli kohdistunut erityisesti pakkotyötä (38 henkilöä), seksuaalista hyväksikäyttöä (16 henkilöä) ja pakkoavioliittoja (11 henkilöä).

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on ihmiskaupan uhrien tunnistamisen ja auttamisen kansallinen osaamiskeskus. Auttamisjärjestelmän tehtävä on auttaa ihmiskaupan uhriksi joutuneita henkilöitä, heidän alaikäisiä lapsiaan sekä ihmiskaupparikoksen tutkinnassa avustavia henkilöitä. Se auttaa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ihmiskaupan uhreja. Auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä ja sillä on Suomessa neljä toimipistettä: Lappeenranta, Helsinki, Tampere ja Oulu.

Toimitus

Toimitus