Ihmisoikeusjärjestö: Kristityille vaarallisin maa on nyt Afganistan

Ihmisoikeusjärjestö Open Doorsin tänään julkaiseman World Watch List 2022 -raportin mukaan kristityille vaarallisin maa on nyt Afganistan. Taleban-hallinto jäljittää kristittyjä aktiivisesti ovelta ovelle. Pidätettyjä kristittyjä on vaadittu paljastamaan muun muassa verkostonsa ennen teloitusta. Talebanin esimerkki on myös rohkaissut jihadistiryhmiä ympäri maailman, ja yhä useammat pitävät islamilaisen kalifaatin perustamista jälleen mahdollisena.

Afganistanin lisäksi kristittyihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt huomattavasti QatarissaIndonesiassa ja Myanmarissa. Vuoden sisällä maailmassa tapettiin uskonsa vuoksi ainakin 5 898 kristittyä, joista suurin osa Saharan eteläpuolisissa maissa.

Vaikka Pohjois-Korea putosi tänä vuonna toiselle sijalle, vainon taso on maassa ennätyskorkea: kristittyjen pidätykset ja kotikirkkojen sulkemiset lisääntyivät. Pidätyksestä seuraa väistämättä vankeus.

Vakavaa vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi kokee nyt maailmassa 360 miljoonaa kristittyä. Vainot ovat nousseet World Watch List -raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle. Uskonnonvapautta vaarantavat globaalisti erityisesti islamistien vahvistuminen, laajalti voimistuva nationalismi ja Kiinan huippumoderni digitaalinen vaino ovat johtamassa uuteen ihmisoikeuksien kaventumisen aikaan.

Toimitus

Toimitus