Ihon hoitoon talvella liittyy yhä haitallisia myyttejä

Kova pakkanen laittaa myös ihmisen ihon koville. Talviaika kokonaisuudessaan koettelee ihmiskehon suurinta elintä pohjoisilla leveysasteilla. AlfaTV Uutiset kysyi asiantuntijalta, miten ihosta tulisi huolehtia kylmän vuodenajan vallitessa.

Merike Laine toimii iho- ja kosmetiikka-asiantuntijana Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksessä. Laine on ammatiltaan farmaseutti ja kosmetologi. Merike Laineen mukaan paras suoja iholle pakkasilla on vaatteet: Esimerkiksi kasvot voi suojata huiveilla, kypärämyssyllä ja hupulla. Pakkasvoiteiden käyttöä ei enää suositella, koska ne voivat edesauttaa paleltumien syntymistä.

– Ihon voi kuitenkin rasvata aamulla normaalilla ihovoiteella, mutta se tulisi laittaa ainakin noin tunti ennen ulos menoa, jotta se ehtii imeytyä kunnolla, Laine täsmentää.

Miten kuivaa ja atooppista ihoa tulisi hoitaa talvisaikaan? 

Laine painottaa, että voiteen valinnassa tulee kiinnittää huomiota siihen, että niissä on kosteuttavia ainesosia, kuten glyserolia tai karbamidia sekä hyviä rasva-aineita kuten ihon suojamuuria vahvistavia keramideja.

– Peseytyessä kannattaa käyttää kuivattavien saippuoiden sijaan kuivalle iholle tarkoitettua pesutuotetta tai pestä iho perusvoiteella eli tehdä voidepesu, Laine toteaa.

Kuivasta ihosta kärsivien tulisi Laineen mukaan suojata iho aina viimalta ja pakkaselta vaatteilla ja muistaa sujauttaa käsineetkin käteen aina ulos mentäessä vaikka vain piipahtaisikin pakkasessa.

Kuivasta ihosta kärsivien ei tule välttää peseytymistä

Talviajan ihonhoitoon liittyy yhä haitallisia myyttejä. Laine kertoo, että yksi sellainen on kuivaihoisen peseytymisen välttäminen, koska pesujen ajatellaan kuivattavan ihoa. Peseytymistä ei tule välttää, vaikka iho olisi kuiva, koska hiki ja lika on tärkeää pestä iholta pois.

– Peseytyessä on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei käytä kuivattavia pesutuotteita tai hankaavia pesusieniä. Pesuveden on hyvä olla haaleahko kuuman suihkun sijaan ja iho tulee rasvata heti suihkun jälkeen perusvoiteella, Laine ohjeistaa.

Laine muistuttaa, että ikääntyvä iho on herkempi kuivumaan, joten ihon rasvaamiseen ja suojaamiseen onkin siten erityisen tärkeää kiinnittää huomiota iän karttuessa.

– Jotkut sairaudet, lääkkeet ja muutokset ihon tuntoaistissa saattavat edesauttaa myös paleltumien syntyä ikäihmisillä, Laine summaa.

 

Toimitus

Toimitus