IL: Hallitus haluaa kolmannet rokotukset kaikille

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Hallitus haluaa kolmannen rokotuskierroksen kaikille, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP) Iltalehden haastattelussa.

Nyt yli 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on rokotettu, mutta koronatilanne on edelleen huonontunut. Eilen tilastoitiin ennätysmäärä todettuja uusia tartuntoja.

Hallitus aikoo pikaisesti muuttaa Suomen koronarokotestrategiaa.

-Strateginen painopiste on siirrettävä nyt siihen, miten vähennämme koronavirustapauksia ja tautitaakkaa, jotta ihmiset sairastuisivat koronaan mahdollisimman vähän, eivätkä saisi vakavaa koronavirustautia, Kiuru sanoo.

Kiuru vastaa hallituksessa korona-asioista.

Rokotestrategia päivitetään nyt tilanteeseen, jossa rokotekattavuus on yli 80 prosenttia. Entinen strategia tähtäsi tuon tavoitteen saavuttamiseen.

Käytännössä uusi strategia tarkoittaa, että kolmas rokoteannos annetaan kaikille halukkaille. Tällä hetkellä kolmas rokotus annetaan vain yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille. Lisäksi valmistaudutaan rokottamaan 5–11-vuotiaat lapset, jos Euroopan lääkevirasto sitä suosittaa.

Rokotesuoja alkaa hiipua jo neljän kuukauden jälkeen, mutta on vielä hyvä kuuden kuukauden jälkeen kahden rokoteannoksen ottamisen jälkeen.

-Pelkään sitä, että rokotesuoja alkaa hiipua myös Suomessa varsinkin lievää koronatautia vastaan varsin nopeasti, ja siksi meidän tehtävänämme ei ole vain rokotekattavuuden nosto, vaan myös rokotesuojan vahvistaminen, Kiuru sanoo.

Vaikka hallitus haluaa kolmannet rokotukset nopeasti, asiasta päättävät terveysviranomaiset. THL:n alaisen Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) on tarkoitus päättää mahdollisista kolmansista rokotuksista vasta joulukuun alussa.

Toimitus

Toimitus