IL: Helsingissä lihaa tarjotaan johtoportaan tapaamisissa – tässä syy

Helsingin kaupunki ilmoitti eilen tiistaina, että lihan syönti loppuu kaupungin tilaisuuksissa ensi vuoden alusta, kirjoittaa Iltalehti.

Asia on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Erityisesti ihmisiä on mietityttänyt linjaukseen tehty poikkeus, joka mahdollistaa lihatarjoilun ”perustelluista syistä” pormestarin tai muun kaupungin ylimmän johdon järjestämissä tilaisuuksissa.

-Sinne haluttiin jättää se mahdollisuus, että suomalaista ruokakulttuuria voitaisiin laajasti ja monipuolisesti esitellä ulkomaisille korkean tason vieraille, kommentoi tiimipäällikkö Johanna af Hällström Iltalehdelle.

Moni on kysynyt, miksei riistan tai vastaavien tuotteiden tarjoilu olisi kestävää ja kannatettavaa muissakin kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa.

-Kaupunki on julkinen hankkija. Emme voi edellyttää pelkästään kotimaista, koska meitä sitoo julkinen hankintalaki. Hankintalaki ei mahdollista, että kilpailuttaisimme ja sanoisimme, että haluamme suomalaista, af Hällström selittää.

Helsingin kaupungin tapahtumissa tarjoillaan jatkossa vain sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti tuotettua lähikalaa.

Kouluja ja päiväkoteja uusi linjaus ei koske, sillä niissä noudatetaan muun muassa kansallisia ravitsemussuosituksia.

Keskustelu on levinnyt myös muihin suuriin kaupunkeihin. Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen kommentoi asiaa Aamulehdelle.

-Meillä ei ole ollut mitään ehdottomia linjauksia, mutta kasvispainotteisuutta voisi kaupungin tarjoiluissa raatihuoneella ja henkilöstöruokaloissa edelleen hyvin lisätä ja suosia lähituotteita, joiden hiilijalanjälki on pienempi, Ikonen sanoo.

Toimitus

Toimitus