IL: Hoitajalakko alkaa huomenna – ”Vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen”

Ammattiliitot Tehy ja SuPer hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen eilen illalla ja valitsivat lakon, mikä tarkoittaa 25 000 hoitajan jäämistä kotiin perjantaiaamuna.

Lakko alkaa Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

Jos sopua ei synny, lakko laajenee 13 sairaanhoitopiiriin ja 40 000 hoitajaan pääsiäisenä, Iltalehti kirjoittaa.

Suojelutyön riittävyydestä erimielisyyttä

Tehy ja SuPer ovat sitoutuneet antamaan vain sellaista suojelutyötä, että potilaiden hengen ja pysyvän vakavan vammautumisen riskiä ei ole.

Lakon piirissä olevien sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit kirjoittivat avoimen kirjeen, jossa he ovat ilmaisseet huolensa siitä, ettei luvattu suojelutyö riitä turvaamaan välttämättömän kiireellisen hoitoa.

-Uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen, johtajaylilääkärit kirjoittavat.

Johtajaylilääkärit kirjoittavat, ettei heidän asiantuntija-arviotaan ole kuultu, mikä voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen.

Lakon kuuluukin vaikuttaa

Ammattiliitot pitivät sovintoesitystä ala-arvoisena, koska se ei sisältänyt elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi.

– Totta kai lakko vaikuttaa ja lakon kuuluukin vaikuttaa. se on yksi työtaistelun muoto ja kyllä se varmasti näyttäytyy jokaiselle suomalaiselle, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

– Emme ole rajanneet yhtään mitään toimintoja lakon ulkopuolelle. Emme yhtään mitään. Neuvottelemme paikallisesti suojelutyön määrästä. Tämä näkyy käytännössä joka ikisessä yksikössä, mitkä on ilmoitettu lakon ykkösaallon piiriin.

Toimitus

Toimitus