IL selvitti erityisavustajien uudet työpaikat – Alpo Rusi: Rakenteellista korruptiota

Iltalehti selvitti, että hallituskauden aikana ministeriöiden kabinetin ovat jättäneet yhteensä 39 erityisavustajaa tai valtiosihteeriä. Vaalikauden alussa heitä palkattiin 83.

Vajaan kolmen vuoden aikana erityisavustajien vaihtuvuus on ollut Iltalehden tietojen mukaan 47 prosenttia. Luku ei sisällä kabinettien sisällä tapahtunutta tehtävien vaihtamista.

Mielenkiintoisinta Iltalehden artikkelissa on kuitenkin se, minne valtiojohtoa palvelleet uraraketit ovat siirtyneet töihin. Moni on päätynyt lobbariksi, viestinnän pariin tai johtamaan yrityksen yhteiskuntasuhteita. Oikeusministeri Henrikssonia avustaneen Niklas Mannfolkin siirto lienee kaikista uskaliain, hän siirtyi suoraan Suomen hallituksen kabineteista kiinalaisten taskuun Huawein mediasuhteista vastaavaksi päälliköksi.

Erityisavustajilla on merkittävää tietoa taskussaan siirtyessään uuden isännän palvelukseen. He tietävät valtionjohdon salaisuuksia, heillä on myös tietoa tulevaisuuteen suunnitteilla olevista lainsäädäntöhankkeista. Erityisavustajina työskennelleet tietävät myös hyvin, ketkä ovat niitä ministeriöiden virkamiehiä, joilla on eniten tietoa ja valtaa talossa eli kenelle kannattaa soittaa ja keneen kannattaa yrittää vaikuttaa, kun esimerkiksi uuden lainsäädännön luonnoksia aletaan vääntää ministeriössä.

Ulkoasianneuvos Alpo Rusi kommentoi Iltalehden artikkelia tänään Twitterissä seuraavasti:

– Erityisavustajuudesta on tullut puolueiden verovaroilla kustantama koulutussysteemi viestintäyrityksien rekrytointeihin joiden kautta syntyy uusi elementti rakenteellista korruptiota? 1990-luvulla TP:n kab:ssa huoli esillä kun pol. valtiosihteerit nimitettiin Lipponen I:een .

Toimitus

Toimitus