Ilkka Kanerva: Minskin sopimus otettava pohjaksi, Venäjä pelaa kovaa

Venäjän aiheuttamasta Euroopan turvallisuuspolittisesta kriisistä voidaan selvitä vain kovalla työllä ja diplomatialla, muistuttaa ETYJ:n kunniapuheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (Kok) AlfaTV Uutisille.

Kanervan mukaan tänään edessä olevat neuvottelut antavat tärkeän merkin seuraaville siirroille.

–Neuvottelujen hyvä tulos olisi jo se, että saadaan neuvottelut liikkeelle ja dialogi osapuolten välille. Edessä on kuitenkin valta prosessi. Tämä on vaikea rasti.

Kanerva on ollut tiiviisti yhteydessä Etyjiin, joka kokoustaa seuraavan kerran torstaina.

–Olen ollut viimeksi tänään yhteydessä Wieniin asian tiimoilta. Olen tuonut esille myös Suomen intressejä asiassa. Toivon, että Etyj voi olla yhtenä tärkeänä toimijana tässä konfliktissa.

Hän toivoo, että neuvotteluissa palattaisiin siihen, mitä Minskin sopimuksessa allekirjoitettiin.

–Pitäisin tavoitteena Minskin sopimuksen pohjalle rakentuvaa prosessia. Toki Ukrainan nykyiselle presidentille se voi olla hankala, koska hän ei ole alkuperäisten allekirjoittaneiden joukossa.

Minskin sopimus solmittiin 5. syyskuuta 2014 Ukrainan, Venäjän federaation, Donetsinkin kansantasavallan ja Luhanskin kansantasavallan kesken. Sen pyrkimyksenä oli pysäyttää taistelut itä-Ukrainan sodassa.

Sopimus allekirjoitettiin pitkällisten neuvottelujen jälkeen Minskissä, Valko-Venäjällä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n johdolla.

Venäjän todellisista tavoitteista ei Kanervan mukaan tiedä täysin kukaan muu kuin Putin.

–Venäjällä on oma pelikirjansa. He osaavat shakin peliin ja he pelaavat kovaa. Millaisilla siirroilla edetään, sitä ei vielä tiedä.

Toimitus

Toimitus