Ilkka Kanerva tylyttää: EU alisuoriutunut kriisien hoidossa

LEHTIKUVA / AFP Handout

Euroopassa on nyt käynnissä useita kriisejä, joista jokainen kuuluu tavalla tai toisella myös EU:n intressipiireihin, muistuttaa puolustusvaliokunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Ilkka Kanerva AlfaTV Uutisille. Hänen mukaansa EU ei ole kuitenkaan onnistunut siinä työssä.

–Yleensä EU on alisuoriutunut kriisien hoidossa. Bosnia-Hertzegovina ei tee tässä poikkeusta. Tilanne on siellä hyvin huolestuttavassa vaiheessa, mutta ei yhtä akuutti kuin tilanne Puolan itärajalla. Bosnia-Hertzegovinan osalta ensisijaisesti ratkaisun avaimia on kuitenkin haettava maan sisältä, Kanerva kommentoi.

Puolan ja Valko-Venäjän rajakriisin hoidossa Kanerva pitää tärkeimpänä neuvotteluyhteyttä Valko-Venäjän presidentin kanssa. Tässä asiassa EU:n olisi oltava aktiivinen, samoin Itä-Ukrainan kriisin hoidossa.

–Toivoisin tässä EU:lta kunnianhimoisempaa otetta, Kanerva toteaa.

Suomen roolia käynnissä olevien kriisien ratkaisujen isäntämaana Kanerva pitää yhtenä vaihtoehtona. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sivusi teemaa kuninkaallisen sotatieteen akatemian 225-vuotisjuhlassa Tukholmassa pitämässään juhlapuheessaan viime perjantaina. Niinistö muistutti, kuinka Helsingin hengelle olisi nyt laajempaakin tilausta.

– Presidentti toi esille tärkeän asian, josta hän on toki puhunut jo aiemminkin. Toteutuessaan tämä antaisi Suomelle ainutkertaisen mahdollisuuden myötävaikuttaa näidenkin kriisien ratkaisussa.

Toimitus

Toimitus