Indonesia työntää 120 pakolaista takaisin merelle, veneen väitetään vuotavan

Indonesian viranomaiset ovat sanoneet, että he työntävät 120 rohingya-pakolaista takaisin merelle. Pakolaisten vene on huonokuntoinen ja vaarassa upota.

Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan veneen kerrotaan vuotavan, sillä on vaurioitunut moottori ja se on vaarassa kaatua vaikeissa sääolosuhteissa.

-UNHCR on hyvin huolestunut matkustajien turvallisuudesta. Jotta tarpeettomat kuolemat voidaan välttää, kehotamme Indonesian hallitusta sallimaan maihinnousun välittömästi, UNHCR kirjoitti tiedotteessaan.

Vene on noin sadan kilometrin päässä Indonesian Aceh-provinssin rannikolta. Veneessä on 60 naista, 51 lasta ja yhdeksän miestä.

Pakolaiset ovat tehneet jo lähes kuukauden matkaa Malesiaan. Jopa 700 000 tuhatta rohingya-muslimia on paennut Myanmarista Bangladeshiin vuodesta 2017 alkaen Myanmarin turvallisuusjoukkojen kanssa käytyjen yhteenottojen jälkeen.

Sittemmin monet heistä ovat pyrkineet pääsemään Etelä- ja Kaakkois-Aasian muihin muslimienemmistöisiin maihin, kuten Malesiaan tai Indonesiaan, lähinnä ihmissalakuljettajien avulla.

Indonesian paikalliset viranomaiset ovat tarjonneet ruokaa, lääkkeitä ja korjausapua pakolaisille, mutta työntävät heidät lopulta kansainvälisille vesialueille. Paikallisviranomaiset ovat olleet huolissaan siitä, että pakolaisilla saattaa olla muun muassa koronavirustartuntoja.

Indonesia ei kuulu YK:n pakolaissopimuksen allekirjoittajiin, mutta maalla on oma sääntely venepakolaisten auttamiseksi. Itä-Acehin rannikolta pelastettiin 81 rohingya-pakolaista viimeksi kesäkuussa.

Toimitus

Toimitus