Iran ja Venäjä lähentyvät toisiaan – Asiantuntija: Nämä motiivit taustalla

Iranin presidentti Ebrahim Raisi toivoo maansa ja Venäjän suhteiden tiivistyvän lähivuosina. Raisin johtama iranilainen valtuuskunta jätti eilen ehdotuksen kaksikymmenvuotiseksi strategiseksi kumppanuudeksi maiden välillä. 

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Raisi sanoi, että maiden kauppa voi moninkertaistua. Ehkä tärkeämpää on kuitenkin Raisin näkemys turvallisuuspolitiikasta.

-Erittäin hyvät kokemuksemme terrorismin vastaisesta taistelusta Syyriassa antaa meille mahdollisuuden laajentaa yhteistyötä muillekin aloille. Se voisi tarkoittaa taloutta, politiikkaa, kulttuuria, tiedettä, puolustusta ja sotilaallista yhteistyötä. 

Raisi myös kiitti Venäjää Iranin hyväksymisestä osaksi Shanghain yhteistyöjärjestö SCO:ta. SCO on vuonna 2001 perustettu kansainvälinen järjestö, johon kuuluvat Kazakstan, Kirgisia, Venäjä, Kiinan kansantasavalta, Tadžikistan ja Uzbekistan. Järjestön pääasialliset tavoitteet ovat terrorismin, separatismin ja ekstremismin vastustaminen.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen analysoi vierailua twitterissä:

-Lähdekritiikki huomioiden mielenkiintoinen uutinen, jossa Iranin kerrotaan pyrkivän läheisempään strategiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa. Huomionarvoista on, että tämä kehitys on seurausta “terrorismin vastaisesta yhteistyöstä Syyriassa” ja että monet yhteiskunnallisen elämän osa-alueet on huomioitu yhteistyön syventämiseen.

-Kiinnostavaa tässä ovat luonnollisesti ne lukuisat sotilaallisen yhteistyön mahdollisuudet joiden kautta Iran pyrkinee vahvistamaan asemaansa alueen merkittävänä vallanpitäjänä. Venäjän osalta Iranin kanssa tehtävä yhteistyö tarjoaa Venäjälle mm. yhden vahvistuvan väylän Irakissa tapahtuvaan vaikutusvallan lisäämiseen Yhdysvaltojen jäljiltä.

Toimitus

Toimitus