IS: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille oleskelulupa

Sisäministeriö valmistelee kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden Suomessa oleskelun laillistamista. Kyse olisi ainakin kolmestatuhannesta vuosina 2015–16 saapuneesta turvapaikanhakijasta, kirjoittaa Ilta-Sanomat.
Useat turvapaikanhakijat ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta tehneet sittemmin uusia hakemuksia. Usein turvapaikanhakija tekee useitakin hakemuksia, joiden vuoksi hän pysyy osana turvapaikkajärjestelmää.
Kuntaliitto arvioi, että Suomessa on lisäksi 700–1100 henkilöä, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ja maastapoistamispäätöksen, mutta heitä ei ole onnistuttu poistamaan maasta.
-Olemme katsoneet, mitä lupatyyppejä lainsäädännöstä tällä hetkellä löytyy ja miettineet, voisiko ratkaisu löytyä niistä vaiko erillisestä kertalaillistamisesta, eli että luotaisiin jonkinlainen uusi lupatyyppi määräajaksi, sanoo lainsäädäntöneuvos Jutta Gras sisäministeriöstä Ilta-Sanomille.
Oleskeluluvan myöntämiseksi vaadittaisiin muun muassa, ettei henkilöllä ole rikostaustaa.
-Kohderyhmää hahmotellaan vielä. Ajatuksena on, että ratkaisevaa olisi turvapaikanhaku ja toisaalta se, että on ollut maassa pitkään ilman oleskelulupaa. Meillä on edelleen pohdinnassa, keitä tarkalleen ottaen tulisi mukaan tähän, Gras sanoo.
Oleskeluluvan saamisen jälkeen henkilölle voidaan myöntää jatkolupa tai pysyvä oleskelulupa. Gras korostaa, että kyse on vielä alustavasta pohdinnasta virkamiestasolla.
Euroopassa suuri määrä laittomasti maassa oleskelevia
Vuosina 2015 Eurooppaan saapui noin 1,3 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista osa jatkoi Suomeen saakka. Näistä osa on edelleen laittomasti Euroopassa.
Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja eversti Vesa Blomqvist kertoi viime viikolla Lappeenrannassa järjestetyssä turvallisuusseminaarissa, että Euroopassa on 1,5 miljoonaa laittomasti maassa oleskelevaa ihmistä. Sen lisäksi on maahan laillisesti tulleita ihmisiä, joiden olinpaikkaa ei tiedetä. Arviot heidän määrästään liikkuvat kolmen ja yhdeksän miljoonan henkilön välillä.
Euroopan unioni on luomassa EU-kansalaisten rekisteritietotarkistamista, jolla pyritään pitämään kirjaa siitä, ketkä oleskelevat unionin alueella. Viisumeihin on tarkoitus liittää biometrinen tunnistus. Käytännössä tämä saattaa tarkoittaa sormenjäljen tai silmän iiriksen kuvan liittämistä matkustusdokumentteihin.