IS: Krista Kiurulta syytös asiantuntijoille: Tähän meni luvattoman kauan aikaa

Suomen koronaepidemia tilanne ei ole hallinnassa, sanoo Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kiuru pitää ydinongelmana, että Suomessa on edelleen suuri määrä rokottamattomia. Hän patistaa viranomaisia koronatoimiin ja tähdentää, että rajoitustoimenpiteiden tulisi kohdistua nimenomaan rokottamattomiin.

Yli 12-vuotiaiden rokotekattavuus on ylittämässä tällä viikolla 80 prosentin rajan. Rajan ylittäminen on asetettu hallituksessa merkkipaaluksi, jonka jälkeen valtakunnallisista ja rajoituksista ja suosituksista luovutaan hybridistrategian mukaisesti.

-On iloinen asia, että pääsemme edes yli 80 prosentin, mutta samaan aikaan tilanne vetää varsin synkäksi, Kiuru kommentoi.

Maltillisen arvion mukaan noin kolme prosenttia rokottamattomista sairastuu vakavasti. Se tarkoittaa käytännössä yli 20 000 henkilöä.

-Rokotekattavuuden pitäisi olla lähempänä 90 prosenttia, jotta pystyisimme pysyvästi elämään tämän epidemian varjossa. Tanskassa oli viime viikolla rokotekattavuus yli 86 prosenttia, ja silti Tanska joutuu miettimään rajoituksia uudelleen, Kiuru sanoo.

Kiuru katsoo, että yksi syy Suomen alhaiseen rokotekattavuuteen on pitkä rokotteiden annosväli.

-Kun deltavirus tuli, meni luvattoman kauan ennen kuin rokoteviranomaiset suosittelivat annosvälin muuttamista. Toivoin jo heinäkuussa, että tähän asiaan puututtaisiin ripeästi. Pitkä annosväli johti siihen, että monet nuoret olivat vailla kakkosrokotetta elokuussakin, Kiuru sanoo.

Hallitus valmistelee hätäjarrumekanismia. Kyse on hybridistrategian työkalusta, jonka käyttöönotto tarkoittaisi paluuta valtakunnan tason ohjaukseen epidemian hoidossa.

-Painavat arviot, jotka on esitetty Suomen tautitilanteesta myös maan rajojen ulkopuolelta, kertovat siitä, että tilanteemme ei ole riittävästi hallinnassa ja siksi olen toivonut, että alueet eivät jää odottamaan luotsia, joka saattaa tämän laivan satamaan vaan tässä tilanteessa on ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimiin, ettei hätäjarrua tarvita, Kiuru summaa.

Mahdollisiin toimenpiteisiin kuuluu myös koronapassin käytön laajentaminen, jota Kiuru on valmis edistämään.

Toimitus

Toimitus