Oppositiojohtaja IS:lle: ”Lukašenka tarvitsee konfliktia”

LEHTIKUVA / AFP Shamil Zhumatov

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka tarvitsee konfliktia, sanoo maan oppositioaktivisti Andrei Sannikou Ilta-Sanomien haastattelussa.

-Kriisi eskaloitui, koska Lukašenkaan ja hänen tekoihinsa ei ole yleisesti ottaen reagoitu kunnolla, Sannikou kommentoi.

Toinen syy on presidentti Lukašenkassa itsessään.

– Lukašenka on menettämässä otteen maasta sekä taloudellisesti että poliittisesti, mutta vielä enemmän inhimillisestä näkökulmasta. Musertava enemmistö on hylännyt hänet. Hän tarvitsee kontrolliaan. Ja hän tarvitsee konfliktia, Sannikou kertoo.

Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia lähinnä Lähi-idästä Puolan vastaiselle rajalleen. Euroopan unioni katsoo, että kyseessä on Valko-Venäjän presidentin Lukašenkan hydridisodankäynti EU:ta vastaan. Rajalla on sekä Puolan että Valko-Venäjän sotilaita, rajavartioita ja poliiseja.

Sannikoun mukaan tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on ”hyvin suunniteltu, EU:n vastainen paramilitaarinen operaatio”.

-Ja miksiköhän uskon, että luvassa on vielä pahempaa eskalaatiota? Koska kunnollisiin toimiin ei ole vieläkään ryhdytty. Maailma tietää, mitä tapahtui toukokuussa Ryanairin lennolle. Miksi tutkintaa on lykätty, lykätty ja vielä kerran lykätty? En ole kuullut puhetta minkäänlaisista syytteistä, Sannikou sanoo.

Valko-Venäjä pakotti matkustajakoneen alas toukokuussa ja pidätti lennolla olleen oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin. YK:n alainen siviili-ilmailuvirasto ICAO on ilmoittanut, että tapauksen tutkimusraportin julkaisu siirtyy tammikuulle.

-Mitään ei ole tehty. Hän tarvitsee tätä, eikä häntä haittaisi sotakaan, niin epätoivoinen hän on. Hän uhkasi katkaista kaasunsiirron Eurooppaan unohtaen samalla, että hän myi jo kyseisen kaasuputken venäläisille, Gazpromille, Sannikou sanoo.

Uhkauksen jälkeen Lukašenka vakuutti, että kaasutoimituksiin voi luottaa.

-Rationaalisuutta hänen päätöksiltään on turha odottaa. Hän on melko kykenemätön siihen. Lukashenkan psykologinen ja henkinen tila on erittäin heikko, Sannikou arvioi.

Lukašenka hyötyy konfliktista, koska se takaa Venäjän tuen hänelle.

Sannikou kritisoi myös Euroopan unionia, joka hänen mukaansa on päätöksissään hidas ja kankea. EU puhuu hänen mukaansa enemmän porsaan rei’istä kuin pakotteista. Hän toivoo, että EU nimittäisi kriisitilanteiden erityislähettilään, joka voisi työskennellä asian parissa sen sijaan, että jäsenmaiden odotetaan pääsevän asiassa yksimielisyyteen.

Toimitus

Toimitus