IS: Nämä kaksi ottivat jättiloikan presidenttigallupissa

Kokoomuksen entinen pääministeri Alexander Stubb on vahvistanut asemiaan presidenttigallupissa puolueensa ykkösnimenä, Ilta-Sanomat kirjoittaa. Stubb on lisännyt kannatustaan vahvalla näkyvyydellä kansainvälisessä mediassa Suomen Nato-keskustelun aikana.

Edellisessä IS:n presidenttigallupissa Stubbin kannatus oli 20 prosenttia, nyt häntä voisi kuvitella äänestävänsä jo 34 prosenttia vastaajista.

Stubbin kannatus on vahvaa sekä omassa puolueessaan että RKP:n sisällä. Myös kolmannes vihreistä voisi ajatella äänestävänsä häntä. Sen sijaan perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa Stubbin kannatus on heikkoa.

– Stubbin kannatus jakautuu epätasaisesti, häntä pidetään ehkä liikaa kaupunkilaisen eliitin edustajana, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo.

Kokoomus on johtanut jo pitkään puoluegallupeja, mutta sen mahdolliset presidenttiehdokkaat ovat olleet vailla gallupkannatusta.

Stubbin lisäksi kärkiviisikossa on kolme tuttua nimeä ja yksi yllättävä. Gallupin suosituin henkilö seuraavaksi presidentiksi on tututtuun tapaan Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk) ja kakkospaikkaa pitää ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Lähes puolet vastaajista voisi ajatella äänestävänsä Rehniä ja Haavistoakin lähes yhtä moni.

Gallupin kolmantena on pääministeri Sanna Marin (sd). Marin kerää oman puolueensa lisäksi kannatusta vasemmistoliitosta ja vihreistä, mutta esimerkiksi hallituskumppanin keskustan riveissä häntä vierastetaan.

Viidenneksi suosituimmaksi presidenttiehdokkaaksi nousi sotakommentaattorina näkyvyyttä saanut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Vielä ennen Venäjän hyökkäystä Aaltolan suosio ei IS:n presidenttigallupissa ollut kovin suurta.

Aaltola kerää suosiota niin miehiltä kuin naisiltakin ja erityisesti eläkeläisiltä ja porvaripuolueiden äänestäjiltä.

Rahkonen arvioikin, että Aaltola voisi sopia kokoomuksen ehdokkaaksi. Tällä hetkellä Aaltola ei edusta mitään puoluetta.

Toimitus

Toimitus