IS: ”Virkapuhelimen oltava aina käytössä”

Entiset sisäministerit Paula Risikko ja Räivi Räsänen ihmettelevät pääministeri Sanna Marinin valtioneuvoston virkakännykän käyttöä. Heidän mukaansa ohjeistus oli selkeä: kännykän tuli aina olla mukana ja käytössä.

-Ainakin minä sain selkeän ohjeen siitä, että valtioneuvoston virkapuhelimen on oltava aina käytössä ja aina päällä. Niinpä kuljetin sitä aina mukanani enkä laittanut puhelinta äänettömälle edes yön ajaksi, Räsänen toteaa Ilta-Sanomille.

Risikko kertoo, että ohjeistusta käytiin läpi myös suullisesti.

-Niin kirjallisesti kuin suullisesti neuvottiin, että ministerin on kuljetettava valtioneuvoston virkakännykkää mukana niin, että hän on aina tavoitettavissa, Risikko kertoo.

Kohu Marinin virkakännykän kotiin jättämisestä nousi sen jälkeen, kun ulkoministeri Pekka Haavistolla todettiin koronavirustartunta. Marin altistui virukselle EU-ministerivaliokunnan kokouksessa perjantaina, jossa Haavistokin oli paikalla. Tieto Haaviston koronatartunnasta tuli lauantai-iltana, jolloin Marin oli ystävineen Helsingin yöelämässä. Hänellä ei ollut virkakännykkää mukana.

Valtioneuvoston valmiusyksikkö oli lähettänyt kaksi viestiä lauantai-iltana Marinin virkakännykkään. Viesteissä kerrottiin altistumisesta ja pyydettiin välttämään kontakteja, kunnes on saanut negatiivisen koronatestituloksen.

Marinin testitulokset olivat negatiivisia sekä sunnuntaina että maanantaina.

Marin on kertonut, ettei hän aina pidä ministerikännykkää mukana, jottei se katoaisi tai joudu vääriin käsiin. Risikko ja Räsänen ihmettelevät Marinin perusteluja.

-Se on virkakännykkä, jota kaikkien ministerien on pidettävä koko ajan mukanaan. Jos lähtee jonnekin, puhelin on otettava mukaan. Se on sääntö, Risikko toteaa.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoi STT:lle, että pääministeri on aina tavoitettavissa, vaikka hänellä ei olisikaan valtioneuvoston kännykkää mukanaan. Hän sanoo, ettei kännykän poisjättäminen ole ongelma, koska valtioneuvoston valmiusyksiköllä on muitakin tapoja ministerien tavoittamiseksi.

Toimitus

Toimitus