Iso-Britannian kyberpomo: Venäjä hakkeroi nyt Ukrainan liittolaisia

Venäjän hakkerit pyrkivät nyt kohdistamaan hyökkäyksensä Ukrainaa tukeviin länsimaisin, Ison-Britannian tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu GCHQ:n johtaja Jeremy Fleming sanoi puheessaan tänään tiistaina.

Flemingin mukaan Venäjä ei ole kyennyt luomaan täysimittaista kybersotaa Ukrainaa vastaan, mutta sotaan liittyy silti paljon kyber-toimintaa, The Guardian kirjoittaa.

Ukrainaan kohdistuvien hyökkäysten lisäksi kyber-hyökkäyksiä on ollut jonkin verran myös muihin maihin. Flemingin mukaan on todisteita siitä, että venäläiset toimijat yrittävät saada aikaan konfliktia myös kauempana Ukrainasta.

-Olemme nähneet merkkejä siitä, että Venäjän kyber-toimijat jatkavat kohteiden etsimistä niistä maista, jotka vastustavat heidän toimiaan. Siksi olemme lisänneet ponnisteluja varmistaaksemme, että Ison-Britannian yritykset ja hallitus kykenevät nopeasti parantamaan kyber-kestävyyttä, Fleming sanoi.

Viime kuussa Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kyber-puolustusyksiköt lisäsivät yhteistyötään ja varoittivat samalla, että venäläiset rikollishakkerit ovat julkisesti luvanneet tukensa Venäjän hallitukselle.

Microsoftin mukaan Venäjä on tehnyt yli 200 kyber-hyökkäystä Ukrainaan sitten sodan alun. Ukraina tiedotti viime kuussa, että venäläishakkerit yrittivät katkaista sähköt koko maasta ja onnistuivat melkein katkaisemaan sähköt kahdelta miljoonalta ihmiseltä käyttämällä Industroyer-haittaohjelman muunnosta.

Vaikka nämä hyökkäykset olivat kohdistettu Ukrainaan, on olemassa riski, että haittaohjelmat leviäisivät hallitsemattomasti.

Toimitus

Toimitus