ISW: Putinin suojaa sodassa etnisiä venäläisiä, sisäisiä levottomuuksia tulossa?

Venäjän presidentin Vladimir Putin pyrkii todennäköisesti suojaamaan etnisiä venäläisiä laajamittaiselta liikekannallepanolta, Study of War-instituutti (ISW) kirjoittaa uusimmassa raportissaan. Etnisten venäläisten sijaan jotkin vähemmistökansallisuudet kantavat suhteettoman suuren taakan sodassa.

ISW kirjoittaa venäläisestä Telegram-kanavasta Rybarista, joka julkaisi eilen raportin Novaya Tuva-liikkeestä. Liike on sodanvastainen ja koostuu etnisistä tuvalaisista.

Tuvan tasavalta sijaitsee Etelä-Siperiassa Altain vuoriston seudulla. Tuva oli osittain tunnustettu itsenäinen valtio maailmansotien aikaan.

Rybar syytti Novaya Tuva-liikettä sodanvastaisen propagandan levittämisestä ja etnisen eripuran lietsomisesta. ISW katsoo, että tämä raportti on huomionarvoinen, sillä viime aikoina Venäjällä on perustettu alueellisia vapaaehtoispataljoonia yhä enemmän. Usein nämä pataljoonat on muodostettu vain yhden etnisyyden ympärille.

ISW on aikaisemmin kirjoittanut Ukrainassa sotivista pataljoonista, jotka koostuvat Venäjän vähemmistökansallisuuksia. Pataljoonissa on mukana muun muassa tšetšeeneja, eteläossetialaisia, tuvalaisia, tataareja, baškiireja ja tšuvasseja.

ISW arvioi, että Putin voi olla haluton määräämään yleistä liikekannallepanoa, koska hän on haluton mobilisoimaan suuria määriä etnisiä venäläisiä. ISW ennakoi, että Putinin politiikka, jossa etniset vähemmistöt kantavat vastuun, saattaa luoda sisäisiä levottomuuksia vähemmistökansallisuuksien alueilla.

Asiantuntijat ovat aikaisemmin arvioineet AlfaTV Uutisille, että Putin on haluton lähettämään etnisiä venäläisiä etulinjaan suurissa määrin, koska se todennäköisesti vaikuttaisi kielteisesti siihen, kuinka suosittu sota on väestön suuren enemmistön keskuudessa.

Toimitus

Toimitus