ISW: Ukraina hyökkää Hersonissa, venäläiset hätääntyneet

Ukrainan viranomaiset myöntävät nyt vastahyökkäyksen Hersonin alueella, Study of War-instituutti (ISW) kirjoittaa uusimmassa raportissaan. Samaan aikaan venäläiset ovat koko ajan hätääntyneempiä sotamenestyksestä.

Hersonin alueen hallinnon neuvonantaja Serhiy Khlan sanoi eilen sunnuntaina, että Ukrainan armeija on ryhtynyt määrittelemättömään vastahyökkäykseen Hersonin oblastin alueella. Päivää aiemmin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Ukrainan joukot etenevät alueella askel askeleelta.

Myös Ukrainan eteläinen sodanjohto on kertonut iskuista venäläisten asemiin Hersonin alueella. ISW toteaa, että tämä tukee joko aktiivista vastahyökkäystä tai sen valmistelua.

AlfaTV Uutiset on saanut vahvistuksen omalta yhteyshenkilöltään Etelä-Ukrainan rintamalta, että kyseessä on vastahyökkäys, jonka Zelenskyi määräsi alkavaksi viime lauantaina.

Viime lauantaina Venäjä iski ohjuksilla Odessan satamaan, vaikka edellisenä päivänä Ukraina ja Venäjä olivat päässeet sopimukseen Ukrainan viljan viennin jatkamisesta. Venäjä väittää kohdistaneensa iskut sotilaskohteisiin.

Venäläisillä patriooteilla hätä

ISW kirjoittaa raportissaan myös venäläisten kasvavasta huolesta Ukrainan tapahtumien suhteen. Venäjän hyökkäys on hidastunut ja joutuu nyt kohtaamaan Ukrainan länneltä saamat aseet kuten HIMARS-raketinheittimet. Ukraina on tuhonnut useita venäläisiä logistiikka- ja komentokeskuksia raketeilla.

ISW kirjoittaa venäläisestä Telegram-kanavasta ”Moscow Calling”, joka on seurannut Venäjän hyökkäystä sen alkupäivästä lähtien. Kanava pitää HIMARS-raketinheittimiä sodan käännekohtana. Kanava arvioi, että aiemmat länsimaiset asejärjestelmät eivät olleet ratkaisevassa osassa Venäjän toimintakyvyn kannalta, mutta HIMARS-raketinheittimet muuttivat kaiken.

Kanava katsoi, että Ukrainan viimeaikaisilla iskuilla Venäjän varastoihin, viestikeskuksiin ja kauempana sijaitseviin tukikohtiin on tuhoava ja mahdollisesti peruuttamaton vaikutus Venäjän hyökkäyksen tulevaan kykyyn toimia.

ISW arvioi, että kanavan näkemys on linjassa sen kanssa, että Venäjän armeija on joutunut tekemään jatkuvia väistöliikkeitä HIMARS-raketinheitinten takia. Tämä estää Venäjän armeijaa käyttämästä voimakasta tykistötulta, joita se on aiemmin käyttänyt laajasti.

Ukraina kertoi tänään, että se on tuhonnut viisikymmentä venäläistä ammusvarastoa HIMARS-raketinheittimillä sen jälkeen, kun se sai aseet viime kuussa.

Toimitus

Toimitus