ISW: Venäjä pyrkii harhauttamaan, haluaa suurimman osan Ukrainaa

Venäjä pyrkii edelleen luomaan väärää kuvaa sen todellisista pyrkimyksistä Ukrainassa, Study of War-instituutti (ISW) kirjoittaa uusimassa raportissaan.

ISW arvioi, että Venäjän todelliset tavoitteet Ukrainassa ovat pysyneet muuttumattomina sitten sodan alun. Venäjä pyrkii yhä vaihtamaan Ukrainan johdon ja saamaan haltuunsa suurimman osan Ukrainaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei maininnut Donbasin alueen ulkopuolisia alueita, kun hän kuvaili Venäjän hyökkäyksen tavoitteita. Putin puhui Army-2022-sotilasmessuilla maanantaina.

Putinin mukaan Venäjän ja Donbasin armeijat tekevät velvollisuutensa taistelussa Venäjän puolesta ja Donbasin ”vapauttamiseksi”.

ISW toteaa, että tällainen hyvin rajallinen lausunto Venäjän tavoitteista Ukrainassa on selkeässä ristiriidassa Venäjän aikaisemmin ilmoitettujen tavoitteiden kanssa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä ja sanoi karkottavansa ”natsit” koko Ukrainasta ja riisuvansa maan aseista.

Putinin lausunto ei huomioi myöskään Venäjän pyrkimyksiä liittää itseensä eteläukrainalaiset Hersonin ja Zaporižžjan hallintoalueet.

Donbasin alue koostuu kahdesta ukrainalaisesta hallintoalueesta, Donetskista ja Luhanskista, joille venäläismieliset separatistit ovat perustaneet Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat. Separatistialueet eivät ole saaneet laajaa tunnustusta kansainvälisesti ja esimerkiksi länsimaat pitävät alueita luovuttamattomana osana Ukrainaa ja Venäjän toimia kansainvälisen lain vastaisina.

Toimitus

Toimitus