ISW: Ydinaseilla osansa Venäjän liitoshankkeissa?

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat raportoineet Venäjän aikomuksesta liittää miehitetyt alueet Ukrainaan jo syksyllä 2022, Study of War-instituutti (ISW) kirjoittaa uusimmassa raportissaan. ISW huomioi, että yhdysvaltaistiedot vahvistavat instituutin omat aikaisemmat arviot.

Yhdysvaltain turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby ilmoitti, että Venäjä aikoo toimia kuten Krimin miehityksessä vuonna 2014. Kirbyn mukaan Venäjä aikoo liittää itseensä Hersonin ja Zaporižžjan oblastit sekä Donetskin ja Luhanskin oblastit kokonaan. Aiemmin osat Donetskista ja Luhanskista ovat olleet venäläismielisten separatistien hallussa. Alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi.

Kirby kertoi, että Venäjä on asettanut alueille omia hallintoviranomaisiaan, pakottanut käyttämään Venäjän ruplaa, vaihtanut ukrainalaiset kommunikaatio- ja mediayhteydet venäläisillä ja pakottanut ukrainalaiset hakemaan Venäjän passia.

ISW arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ymmärtää maansa armeijan heikon tilan ja on luonut alueiden liittämisaikataulun sen mukaisesti. Hän todennäköisesti yrittää vallata loput Donetskin oblastista ennen muiden alueiden liittämistä. Jos Venäjä ei onnistu Donetskin valtauksessa, se saattaa pitkittää myös liittämisaikeita.

Venäjän armeija pyrkii todennäköisesti miehittämään Donetskin ennen syyskuun 11. päivää, joka on aluevaalipäivä Venäjällä. ISW arvioi, että tämä on todennäköisin päivä, jolloin kansanäänestys liittämisestä järjestetään miehitysalueilla.

Ydinaseet puhukoot?

ISW kirjoittaa, että Venäjä saattaa käyttää ydinaseiden uhkaa pitääkseen miehitetyt alueet sen jälkeen, kun Venäjä on ne omissa nimissään liittänyt itseensä.

Venäjän ydinasedoktriinin mukaan maa käyttää ydinaseita puolustaakseen omia alueitaan. ISW arvioi, että tämä saattaa koskea myös Ukrainalta miehitettyjä alueita sen jälkeen, kun Venäjä on liittänyt ne itseensä.

ISW korostaa, että Ukrainalla saattaa olla vain rajallinen aikaikkuna vastahyökkäykseen ja lännellä yhtä lyhyt aika sen tukemiseen.

Toimitus

Toimitus