Itä-Savo: Suomessa on “hiilinieluharha”

Hiilinielujen merkitystä korostetaan suomalaisessa ilmastokeskustelussa liian paljon, kertoo Itä-Savo. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas sanoo, että suurin ongelma on fossiilisten polttoaineiden käyttö. Taalas esiintyi Sääminki-seuran symposiumissa Savonlinnasssa.

Taalaksen mukaan suomalaisessa metsäkeskustelussa on vallalla ”hiilinieluharha”, joka voi vaarantaa metsätalouden toimentaedellytyksiä Suomessa. Taalas huomauttaa, että  metsäkeskustelussa esiin nouseva hiilinielujen katoaminen on ongelma lähinnä trooppisissa metsissä, jotka eivät uusiudu samalla tavoin kuin suomalaiset metsät. Taalaksen mukaan Metsien uudistamisesta huolehditaan Suomessa hyvin.

Suomen kohdalla metsätaloustuotteiden valmistamisen vähentäminen johtaisi Taalaksen mukaan tuotannon siirtymisen maihin, jossa metsää ei uudisteta eikä tuotanto ole yhtä puhdasta kuin meillä.

– Suomi on ollut maapallon ilmastotalkoissa mallioppilas, joka on vähentänyt päästöjään kolmanneksi eniten maailmassa Tanskan ja Britannian jälkeen. Suomi on leikannut ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjään edeltäneiden 15 vuoden aikana 36 prosentilla, Taalas sanoo.

Taalaksen näkemyksistä kirjoitti Itä-Savon lisäksi Maaseudun Tulevaisuus.

Toimitus

Toimitus