Italian eutanasiatilanne: Tuomioistuin esti kansanäänestyksen

Italian perustuslakituomioistuin esti eilen tiistaina mahdollisen kansalaisäänestyksen avustetun itsemurhan sallimiseksi. Kansanäänestyksen kannattajat keräsivät 750 000 allekirjoitusta elokuussa. Kannattajien määrä on selvästi yli vaaditun vähimmäistason.

Tuomioistuin tiedotti, että kansanäänestys ei takaisi ihmishengen vähimmäissuojaa yleisesti eikä heikkojen ja haavoittuvien henkilöiden osalta erityisesti, Deutsche Welle kirjoittaa.

Italiassa nykyisin voimassaolevan lain mukaan itsemurhassa auttanut henkilö voidaan tuomita viidestä ja kahteentoista vuoteen vankeuteen.

Vuonna 2019, Italian perustuslakituomioistuin pyysi parlamenttia selventämään lakia avustetusta itsemurhasta. Laki sääti, että eutanasia voisi olla mahdollinen niille, joilla on parantumaton sairaus, joiden takia he ovat elintoimintoja ylläpitävässä hoidossa ja heillä on sietämättömiä kärsimyksiä.

Tuomioistuin linjasi, että tällaisten henkilöiden täytyy kyetä tekemään itsenäisiä päätöksiä oikean tiedon pohjalta.

Muilla kuin lain tarkoittamilla henkilöillä ei ole laillista mahdollisuutta avustettuun itsemurhaan Italiassa.

Italian entinen pääministeri Enrico Letta demokraattisesta puolueesta sanoi, että nyt on parlamentin vuoro ratkaista asia selkeällä lailla.

Toimitus

Toimitus