Japanin ex-pääministeriä Abea ammuttu

Japanin entistä pääministeriä Shinzo Abea on ammuttu Naran kaupungissa Honshūn saarella, hieman Kiotosta etelään. Abe oli kaupungissa puhujamatkalla sunnuntain vaalien alla. Abea ammuttiin kesken puheen. 

Japanilaisen NHK:n mukaan Abe oli tajuissaan ampumisen jälkeen ja hänet vietiin välittömästi sairaalahoitoon. Aivan viimeisimpien tietojen mukaan Abe ei osoittaisi elonmerkkejä ja japanilaisessa mediassa on käytetty sellaista ilmaisua sydänongelmista, jota on usein käytetty kun kuolema on odotettavissa tai kun se on vain julkistamista vailla. Poliisi on näiden tietojen mukaan pidättänyt miehen epäiltynä ampumisesta niin sanotusti verekseltään ase hallussaan. 

Japanin nykyinen pääministeri Fumio Kishida on keskeyttänyt vaalikiertueensa ja palannut Tokioon. Hänen odotetaan pitävän puheen myöhemmin tänään. 

Aseellinen väkivalta on Japanissa erittäin harvinaista. Vuonna 2018 siellä raportoitiin vain yhdeksän kuolemaa aseellisen väkivallan yhteydessä kun esimerkiksi Yhdysvalloissa niitä oli samana vuonna 39740. Japanissa on erittäin tiukat aselait ja esimerkiksi käsiaseet ovat kokonaan kiellettyjä. Sallittuja suurelle yleisölle ovat vain haulikot ja ilma-aseet ja nekin tiukkojen prosessien jälkeen.

Japanin 125-miljoonaiselle kansalle on myönnetty luvat reiluun 300 000 aseeseen kun esimerkiksi Suomessa on luvallisia ampuma-aseita yli 1,5 miljoonaa ja luvanhaltijoitakin yli 600 000.

Toimitus

Toimitus