Japanin vaalivoittaja lupaa rahaa elvytykseen ja armeijalle

LEHTIKUVA / AFP Behrouz Mehri

Japanin alahuoneen parlamenttivaalit voittanut pääministeri Kishida Fumio aikoo ottaa kaiken irti vaalivoitostaan, kirjoittaa Reuters. Kishidan johtama liberaalidemokraattinen puolue piti paikkansa maan suurimpana puolueena sunnuntain parlamenttivaaleissa. Puolue voitti yksinkertaisen enemmistön.

– Voitimme enemmistön, mitä pidän näissä vaaleissa merkittävänä asiana. Aion ottaa tästä voitosta kaiken irti niin hallituksessa kuin parlamentissakin, Kishida kommentoi puolueensa voittoa.

Konservatiivinen liberaalidemokraattinen puolue on johtanut Japania vuodesta 1955 muutamaa vuotta lukuun ottamatta.

Kishidan voitto on helpotus markkinoille, jotka odottavat uutta tuhansien miljardien yenien elvytyspakettia. Entinen pankkiiri Kishida ei ole kuitenkaan kertonut, kuinka suuri paketti lopulta on ja miten se maksetaan. Oppositio olisi toivonut vielä suurempaa pakettia ja veroleikkauksia, mutta Kishida torjui tämän. Japanin valtion velka on kaksinkertainen sen talouteen nähden.

Kishida on ajanut muun muassa lisärahoitusta Japanin itsepuolustusvoimille eli armeijalle. Japani on ollut huolissaan Kiinan lisääntyneestä sotilaallisesta voimasta ja aggressiivisuudesta. Muuten Japanin ulkopolitiikkaan ei odoteta muutosta.

Kishidan tulee vakuuttaa äänestäjät nopeasti politiikallaan, sillä ylähuoneen vaalit järjestetään ensi vuonna.

Toimitus

Toimitus