Järjestö laski: Kuntien ja yritysten tuottamissa palveluissa huima hintaero

Lähihoitaja harjaa potilaan hiuksia Espoossa 27. kesäkuuta 2019. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Yksityisiä hoivapalveluja edustavan hyvinvointiala Halin selvityksen mukaan yritykset tuottavat hoivapalveluita selvästi halvemmalla kuin kunnat.

Kunkin kunnan ja kuntayhtymän hoivakustannuksista vertailtiin, paljonko hoivavuorokausi maksoi yksityisesti tuotettuna ja kunnan omana tuotantona.

Selvityksessä olivat mukana Turku, Tampere, Pohjois-Karjala, Päijät-Häme ja Kymenlaakso.

Erot olivat seuraavat:

Turussa julkisesti tuotettu hoivavuorokausi aiheutti kunnalle 24,1 prosenttia suuremmat kustannukset kuin yksityisenä tuotantona tuotettu hoivavuorokausi. Eroa vuodessa tällä kustannuserolla kertyisi noin 7,9 miljoonaa euroa.

Tampereella julkisesti tuotettu hoivavuorokausi aiheutti kunnalle 30,0 prosenttia suuremmat kustannukset kuin yksityisenä tuotantona tuotettu hoivavuorokausi. Eroa kertyisi noin 4,0 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Siun soten) alueella julkisesti tuotettu hoivavuorokausi aiheutti kunnalle 42,6 prosenttia suuremmat kustannukset kuin yksityisenä tuotantona tuotettu hoivavuorokausi. Eroa vuodessa tällä kustannuserolla kertyisi noin 12,9 miljoonaa euroa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (PHHYKY) alueella julkisesti tuotettu hoivavuorokausi aiheutti kunnalle 21,2 prosenttia. Eroa vuodessa kertyisi noin 6,7 miljoonaa euroa.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsote) julkisesti tuotettu hoivavuorokausi aiheutti kuntayhtymälle 18,0 prosenttia suuremmat kustannukset kuin yksityisenä tuotantona tuotettu hoivavuorokausi. Erotus kunnan oman tuotannon ja ostopalvelun kustannusten välillä oli tutkituiden yksiköiden osalta 5,6 miljoonaa euroa.

Halin mukaan kunnat säästävät menojaan korvaamalla yksityisille yrityksille ja järjestöille reilusti alle tuotantokustannusten.

– Selvityksessä mukana olevissa kunnissa ja kuntayhtymissä ei makseta hoivatoimijoille läheskään samaa hintaa, joilla kaupungit itse tuottavat saman palvelun. Julkisesti tuotettu hoiva aiheuttaa jopa yli 43 prosenttia suuremmat kustannukset kuin yksityisesti tuotettu hoiva. Lienee helppo ymmärtää, että yritykset eivät voi pidemmän päälle toimia tappiolla, kertoo Halin hoivasta ja osaamisesta vastaava johtaja Arja Laitinen.

Toimitus

Toimitus