Järjestö: Päihteitä käyttävien vauvaperheiden kuntoutukseen pääsy vaarantunut

Päihteitä käyttävien odottavien ja vauvaperheiden kuntoutukseen pääsy on vaarantunut, Ensi- ja turvakotien liitto kertoo tiedotteessaan. Järjestön mukaan kunnissa ohjautuminen ympärivuorokautiseen kuntoutukseen ei toimi, vaikka päihteiden käyttö on lisääntynyt. Päihteitä käyttävillä äideillä on sosiaalihuoltolain mukaan oikeus saada apua ja siitä vastaavat kunnat. Koska kunnat eivät ole tuosta velvoitteesta selvinneet, valtion on pitänyt suunnata erillistä valtionavustusta päihdeongelmaisten äitien oikeuksien turvaamiseksi mm. Ensi- ja turvakotien liiton päihteisiin erikoistuneille Pidä kiinni -ensikodeille. Nyt valtion talousarviosta puuttuu kuitenkin tämä määräraha siirtymänä soteen ensi vuodelle.

− Nyt näyttää siltä, että valtion budjettiin ei ole määräraha enää mahtunut. Ensi- ja turvakotien liitossa pidämme välttämättömänä, että tuo aikaisempina vuosina ollut kolmen miljoonan määräraha tulee valtion talousarvioon. On käsittämätöntä, että Suomella ei olisi varaa satsata 3 miljoonaa päihderiskissä olevien vauvojen kehityksen varmistamiseen, ihmettelee Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan noin 3500- 6000 odottavalla äidillä on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden kanssa. Järjestö painottaa, että ne odottavat ja vauvaperheet, joilla päihdeongelma on niin vaikea, että käyttö lopettamisyrityksistä huolimatta jatkuu, tarvitsevat nopeasti erityistä apua jo alkuraskaudesta lähtien. Hoitojakson aloitusta ei tule venyttää, sillä se vaarantaa joka päivä sikiön ja vauvan turvallisen kasvun ja kehityksen.

 

Toimitus

Toimitus