Viesti komissiosta: EU:n uusi satelliittiijärjestelmä tuo merkittävän suojan tulevissa sodissa

EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa käsitellään perjantaina aamupäivällä Ulkopoliittisen instituutin (UPI) ja Euroopan komission Suomen-edustuston info-tilaisuudessa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, kuinka tilanne on nyt kylmempi kuin kylmän sodan aikana.

Jonas Cederlöf Euroopan komissiosta muistutti, kuinka EU:n puolustuspaketin tavoitteena on varautua tuleviin sotiin. Käynnissä olevaa sotaa Ukrainassa se ei koske.

Cederlöf totesi, kuinka EU:n avaruuspaketti on erittäin tärkeä erityisesti unionin pienille jäsenmaille kuten Suomelle.

–Ilman sitä yhtään laukausta ei laukaista myöskään Suomesta käsin.

–Tämä luo mahdollisuuden, jolla on valatava merkitys meille. Kyse on uudesta miljardiluokan hankkeesta, joka palvelee sekä siviili- että puolustustarpeita. Tällaistä turvattua satellittijärjestelmää on hyödynnetty myös Ukrainassa tällä hetkellä, Cederlöf muistuttaa.

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston osastopäällikkö Janne Kuusela  totesi, kuinka ennakoimattomuus ja raa’an voiman käyttö on nyt lisääntynyt. Hänen mukaansa myös tietoverkoissa käydään nyt todellista sotaa.

–Lisäksi nyt katsotaan, kykeneekö EU ottamaan sitä paikkaa, mikä sille kuuluu, vai jääkö se sivustaseuraajaksi. Kyllä se kykenee, se on selvää. Jo se, mitä Saksa tekee puolustusbudjetillaan, on todella merkittävä panostus, Kuusela toteaa.

EU:n jäsenvaltiot puolestaan hyväksyvät strategiseksi kompassiksi nimetyn turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa linjaavan uuden strategian maaliskuun aikana.

–Henki on se, että se on EU:n yhteinen, kunnianhimoinen ja toteutuskykyinen hanke.

Kuusela muistuttaa, kuinka tärkeää nyt on keskittyä sellaisiin investointeihin, joista on kaikkein suurin hyöty.

–Me tiedämme, että kuinka paljon paineita tukea ja investoida hyvin monilla sektoreilla pandemian aiheuttamista ongelmista alkaen. Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä ei ole liiketoimintaa eikä muutakaan, jos puolustus pettää.

 

Juttua päivitetään

 

.

Toimitus

Toimitus