Jopa Sveitsi pohtii nyt suhdettaan Natoon, puolueettomuus saatetaan määrittää uusiksi

Ukrainan sota on saanut jopa puolueettomuudestaan tunnetun Sveitsin pohtimaan suhdettaan puolustusliitto Natoon.
Sveitsin puolustusministeriö luo selontekoa maan turvallisuudesta. Selonteossa yhtenä vaihtoehtona on Nato-yhteistyön tiivistäminen, puolustusministeriön turvallisuuspolitiikan johtaja Pälvi Pulli kertoi Reutersille.
– Viime kädessä puolueettomuuden tulkintaan saattaa tulla muutoksia, Pulli sanoi.
Sveitsin puolustusministeri Viola Amherd sanoi, että Sveitsin pitäisi tehdä läheisempää yhteistyötä Naton kanssa, mutta ei liittyä siihen.
Pullin mukaan puolueettomuus ei ollut itsessään tavoite – sen on ollut tarkoitus lisätä Sveitsin turvallisuutta. Sveitsi pysyikin sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan ulkopuolella.
Turvallisuusselonteon on tarkoitus valmistua syyskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen maan liittoneuvosto ja parlamentti pohtivat asiaa.
Sveitsissä valmistellaan myös toista selontekoa, jossa pohditaan pakotteiden käyttöä, aseiden ja ammusten vientiä ja suhdetta Natoon puolueettomuusnäkökulmasta.
Nato-yhteistyö saa kannatusta, liittyminen vähemmän
Sveitsissä keskustellaan nyt muun muassa siitä, miten maa voisi auttaa Ukrainaa.
– On paljon huolta siitä, ettei Sveitsi kykene auttamaan enemmän Ukrainaa, Pulli sanoi.
Yhtenä kysymyksenä on esimerkiksi korvaavat aseviennit kolmansiin maihin, jotka ovat vieneet aseitaan Ukrainaan. Sveitsin liittopresidentti Ignazio Cassis on linjannut, ettei näin voida toimia. Toisaalta hän on sanonut, että kykenemättömyys pakotteisiin olisi hyökkääjän etu ja että puolueettomuus ei ole opinkappale.
Nato-yhteistyön lisäämistä kannattaa nyt yli puolet sveitsiläisistä. Aikaisempina vuosina reilu kolmannes sveitsiläisistä haluaisi lisätä yhteistyötä Naton kanssa, nyt lukema on jo 56 prosenttia.
Myös Natoon liittyminen on kasvattanut suosiotaan, mutta on edelleen vähemmistön toive. Tällä hetkellä joka kolmas sveitsiläinen haluaisi maansa liittyvän Natoon.
Sveitsi ei ole ollut sodassa sitten vuoden 1815 eli Napoleonin sotien jälkeen. Puolueettomuus on kirjattu Sveitsin perustuslakiin.