”Jotain tapahtuu” Ukrainan rajalla, sotakalustoa siirretty

Venäjän uudet joukot Ukrainan rajalla herättävät huolta lännessä, kirjoittaa Washington Post. Yhdysvaltojen ja Länsi-Euroopan maiden edustajat ovat havainneet tavallisesta poikkeavaa joukkojen ja varusteiden liikehdintää Venäjän Ukrainan vastaisen rajan läheisyydessä. Liikehdintää on tapahtunut erityisesti viime viikkojen aikana.

Edustajat puhuivat nimettöminä, koska heillä ei ollut lupaa puhua asiasta julkisesti.

On epäselvää, mitä joukot tekevät rajalla. Sosiaalisessa mediassa on videoita alueelta, joissa muun muassa tankkeja ja ohjuksia on siirretty lähemmäs Ukrainaa.

-On selvää, ettei kyse ole sotaharjoituksista. Se ei vaikuta siltä. Jotain tapahtuu, mutta mitä, kommentoi Venäjä-asiantuntija, johtaja Michael Kofman CNA:lta. CNA on turvallisuuteen keskittyvä asiantuntijajärjestö Yhdysvalloista.

Venäjän joukkojen uusi liikehdintä Ukrainan rajalla tapahtui sen jälkeen, kun Venäjä aloitti jyrkemmän suhtautumisen Ukrainaan. Venäjän edustajat presidentti Vladimir Putinia myöten ovat arvostelleet Ukrainaa suhteesta Länsimaihin ja kyseenalaistaneet Ukrainan itsenäisyyden. Venäjä pitää Ukrainaa lännen nukkevaltiona.

Putin on varoittanut, että mikä tahansa Naton sotilaallisen läsnäolon lisääminen Ukrainassa on askel, jota Venäjä ei aio sietää.

Lokakuun lopussa Ukraina käytti ensimmäistä kertaa taistelussa turkkilaisia miehittämättömiä ilma-aluksia. Venäjä on älähtänyt asiasta.

Ukraina pitää Venäjän toimia lähinnä tapana pitää yllä jännitettä alueella. Venäjä ei ole suorittanut suuria sotilasoperaatioita Ukrainan rajalla kuuteen vuoteen eikä Itä-Ukrainan kapinalliset ole edenneet sinä aikana.

Kofman arvioi Venäjän laskeneen sotilaallisen toiminnan kynnystä Ukrainassa.

-Näyttää siltä, että Venäjä määrittää nyt uudelleen sen, mikä tilanteessa on hyväksyttävää, Kofman kommentoi.

Kofman kertoo, että Venäjän joukot ovat harjoitelleet tänä vuonna Yhdysvaltojen Ukrainalle antamien aseiden torjuntaa, ja että Venäjä on investoinut paljon rahaa armeijan valmiusvarastoihin.

Toimitus

Toimitus