Joukkuevoimistelun MM-kultakapteeni: Huipputulos vaatii jokaiselta uhrauksia

LKS 20211120 ... Minetit of Finland during the World Championships in aesthetic group gymnastics in Helsinki, Finland, on November 20, 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Minetit voitti kotiyleisön kannustaessa joukkuevoimistelun MM-kultaa sunnuntaina Helsingin jäähallissa. MM-kulta oli joukkueen kolmas.

Minettien voittoon johdattaneesta koreografiasta vastasi Antton Laine, joka kertoo AlfaTV Uutisille ammentaneensa liikekieleen inspiraationsa kansallisromanttisista lähteistä: Akseli Gallen-Kallelan teoksista ja Sibeliuksen musiikista.

Valmentaja-koreografi Antton Laineen mukaan voitto oli erityinen koronapandemiasta johtuen, kun voimistelijat saivat kokea upean tapahtuman sekä live-yleisön tuoman tunnelman.

Myös joukkueen kapteeni Emmi Nikkilä on samoilla linjoilla:

– Tottakai jokainen MM-kulta on omalla tavallaan erityinen. Tämä kuitenkin oli poikkeuksellinen, vaikeiden koronavuosien jälkeen se tuntui erityisen hyvältä. Oltiin vaikeista olosuhteista huolimatta uskottu omaan juttuun ja jaksettu tehdä kovasti töitä, Nikkilä kertoo AlfaTV Uutisille.

Minetit oli paras joukkue sekä alkukilpailussa että finaalissa. Voittajajoukkueessa on voimistelijoita Tampereen Sisusta ja jyväskyläläisestä Tanssi- ja voimisteluseura Illusionista.

Mutta mitä joukkuevoimistelun maailmanmestaruus vaatii voimistelijoilta ja valmennukselta?

– Maailmanmestaruus vaatii voimistelijoilta pitkäjänteistä sitoutumista, kovaa työtä ja muusta elämästä uhraamista. Oma halu ja motivaatio kehittyä paremmaksi voimistelijaksi joka päivä päivästä riippumatta on tärkeintä, Emmi Nikkilä tiivistää.

Laine puolestaan korostaa, että kovan työn ohella kokonaisuus ratkaisee:

– Se vaatii etenkin voimistelijoiden henkistä kanttia kisoissa, Laine painottaa.

Kova työ näkyy muun muassa siinä, että Minettien voimistelijat ovat aloittaneet harrastuksensa jo nuorella iällä. Nikkilä kuitenkin korostaa, että tärkeintä on ollut kova työn ohella motivaatio ja valmentajien ammattitaito, jotta ollaan päästy tähän pisteeseen.

MM-kisoissa montaa suomalaista katsojaa harmittivat finaalin maakiintiöt: vain kaksi parasta joukkuetta kustakin osallistujamaasta pääsee finaaliin. Pistemäärien perusteella Suomesta olisi noussut finaaliin lisää voimistelijoita.

Antton Laineen mukaan kiintiöt ovat kuitenkin kansainvälisesti tärkeä asia:

-Se mahdollistaa paikan finaaliin monista maista ja antaa kilpailulle kansainvälistä väriä.

 

Toimitus

Toimitus