Juho Romakkaniemi: Nämä kolme isoa kysymystä voivat kaataa hallituksen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok.) pitää mahdollisena, että Sanna Marinin hallitus ei istu kauttaan loppuun.

Kolmessa eri hallituksessa erityisavustajana toiminut Romakkaniemi perustelee kantaansa kolmen ison asiakokonaisuuden kautta: Keskusta ei voi sietää enää velkaantumisen paisuttamista, mikä taas on vasemmistovetoiselle hallitukselle tuskallista. Keskusta on niin ikään vaatinut työllisyystoimia menojen lisäysten rinnalle, mutta niitä ei ole kyetty merkittävästi tekemään. Kolmantena kohtana on ilmastopolitiikka, jossa etenkin keskustan ja vihreiden näkemykset eroavat.

– On tullut mahdolliseksi oikeasti, ettei hallitus hallitsekaan koko kautta, Romakkaniemi kiteytti Viikon Parkkkonen -ohjelmassa AlfaTV:ssä.

Romakkaniemen mukaan ilmastopolitiikassa kaikki haluavat edetä, mutta vihreille se on myös identiteettipolitiikkaa, jossa toimien on myös oltava näkyviä ja vaikeita joillekin yrityksille tai jollekin kansanosalle.

Turun edskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä jakaa Romakkaniemen näkemyksen. Hän huomauttaa, että politiikka on muuttunut toiseen suuntaan sitten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen.

– 2019 vaaleissa pääosassa oli ilmastonmuutos ja sitten tuli korona. Yhtäkkiä pyhänä pidetyt menokehykset lakkasivat olemasta, Jokisipilä vertaa.

Romakkaniemen mukaan SDP:n ja keskustan kireät välit eivät ole siis vain teatteria, vaan kysymys on aidosti isoista erimielisyyksistä, jotka voivat keikauttaa hallituksen.

– Keskusta on ollut äimistynyt, ettei pääministeri olekaan takuuna talouspolitiikalle, Romakkaniemi arvioi.

Jokisipilä ennakoi, että hallituksen ääripäistä keskusta korjaa aluevaaleista paremman potin kuin vihreät, mutta kumpikaan ei pääse tavoitteisiinsa. Hän mainitsee yhtenä syksyn merkittävimpänä ilmiönä Sanna Marinin teflonpinnan tahriintumisen.

– Hänestä on kovaa vauhtia tulossa tavallinen kuolevainen, Jokisipilä arvioi.

Katso Viikon Parkkonen kokonaisuudessan tästä.

 

Toimitus

Toimitus