Juho Romakkaniemi: Talouskasvu voi valahtaa jopa miinukselle

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioi, että Ukrainan sodan takia heikentynyt taloudellinen ympäristö voi johtaa ensi vuonna jopa miinuskasvuun.

– Itse ennustan hiukan heikompaa talouskehitystä kuin mitä esimerkiksi valtiovarainministeriö. Tulemme näkemään ensi vuonna nollakasvua, ja voimme käydä jopa miinuksellakin, Romakkaniemi arvioi AlfaTV:n uutisplus-lähetyksessä.

Romakkaniemi muistuttaa, että Ukrainan sota kurittaa vähän samalla tapaa kuin pandemia globaaleja logistisia ketjuja. Raaka-aineista on pulaa, mikä nostaa energian ja ruoan hintaa.

– Sota tulee aiheuttamaan monta harmia maailmassa, Romakkaniemi kiteyttää talouden haasteet.

Hänen mukaansa Suomen elvytys osui pandemiassa oikeaan, mutta ongelma on, että  taloudessa on rakenteellinen ongelma, joka ylittää suhdanteet. Talouden alijäämästä ei päästä nousukaudellakaan muun muassa ikärakenteen vuoksi.

– Luottamus yksityiseen talouteen on vielä aika hyvä, mutta luottamus julkiseen on historiallisen alhaallaa, Romakkaniemi sanoi.

Hallituksen oikeaan osuneen elvytyksen rinnalla Romakkaniemi jakaa risuja hallitukselle siitä, että se käynnisti kesken pandemian “kalliita ideologisia hankkeita”, jotka vahvistavat Suomen valtiontalouden alijäämäistä trendiä jatkossakin.

Komissaari Jyrki Kataisen kabinettipäällikkönä aikanaan toiminut Romakkaniemi on ilahtunut Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä, joka on hänestä luonnollinen jatkumo lännettymisen tiellä.

Romakkaniemi sanookin, että tasavallan presidentti ja hallitus olisi aivan hyvin voinut esittää eduskunnalle Nato-jäsenyttä nykyisenkin ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan perusteella ilman uutta prosessia: mahdollisuus Natoon on kirjattu jo vanhaankin selontekoon, eli hallitus olisi voinut todeta turvallisuusympäristön muuttuneen oleellisesti ja tulkinnut Nato-option lauenneen.

Uutisplus katsottavissa tästä kokonaisuudessan.

 

Toimitus

Toimitus