Jukka Tarkka: Ahvenanmaa-sopimus on ilkeä likatahra, joka täytyy poistaa

Kuten AlfaTV Uutisissa on kerrottu, ns. supervaltojen jonkinlainen kitkapinta on siirtynyt Itämerelle Gotlannin ja Ahvenmaan lähettyville. Merivoimien komentaja kontra-amiraali Jori Harju kertoi haastattelussaan, että ”Itämeri kaiken kaikkiaan on maailmanpolitiikan peili. Aina kun jossakin tapahtuu jotakin, heijastuu se tänne meille.”
Turvallisuuspolitikaan pitkän linjan asiantuntija tohtori Jukka Tarkka kirjoittaa tuoreessa kolumnissaan Etelä-Suomen Sanomissa ja Facebookissa, että Ahvenanmaan demilitarisoitu asema ja Venäjän konsulaatin sotilaspoliittiset oikeudet tulee poistaa.
-Talvisodan moniin raskaisiin seuraamuksiin kuului myös syksyllä 1940 Suomelle Moskovassa saneltu sopimus Ahvenanmaan aseettomuudesta – mutta ei puolueettomuudesta. Tätä luonnotonta asiaintilaa valvomaan Stalinin hallinto asetti Maarianhaminaan konsulaatin, jonka tehtäviin kuului kerrassaan ihmeellinen oikeus sotilastiedusteluun toimialueellaan. Tämä historian kummajainen toimii edelleen Ahvenanmaalla, nyt se on Venäjän konsulaatti.
-Ahvenanmaa on Suomen valtioaluetta. Venäjällä ei voi olla sotilaallisia oikeuksia siihen. Moskovassa Suomelle 1940 saneltu Ahvenanmaa-sopimus on Suomen suvereniteetin kilpeen tarttunut ilkeä likatahra, joka täytyy poistaa. Sellaista poikkeuksellista menettelyä helpottaa presidentti Mauno Koiviston syksyllä 1990 esittämä Pax-tulkinta Pariisin rauhansopimuksen niistä artikloista, jotka loukkaavat Suomen suvereniteettia.
-Sopimuksen kolmannen artiklan mukaan ”Neuvostoliitolle myönnetään oikeus pitää Ahvenanmaan saarilla oma konsulinvirastonsa, jonka toimivaltaan, tavanomaisten konsulintehtävien lisäksi, kuuluu valvoa, että tämän sopimuksen 1. artiklassa määrättyjä, Ahvenanmaan saarten demilitarisointia ja linnoittamattomuutta koskevia sitoumuksia noudatetaan.” Ahvenanmaalla toimiva Venäjän konsulaatti edustaa hyökkäävää voimaa. Suomi on vastuussa alueen puolustuksesta, koska se on Suomen valtioaluetta.
-Varsinkaan nykyisessä tilanteessa Kreml ei pysty estämään Ahvenanmaa-sopimuksella kaappaamiensa sotilaspoliittisten erioikeuksien mitätöintiä.
-Suomelle pakkosyötetyn sopimuksen kumoamisen jälkeen Venäjä voi tietysti perustaa Maarianhaminaan tavallisen konsuliviraston tuottamaan 30 000 ahvenanmaalaisen konsulipalvelut paikallisesti. Siihen riittävät tavallisen konsulaatin valtuudet ilman sotilastiedustelun suojaa.