Jukka Tarkka: Vladimir Putin ajaa Suomea Naton jäseneksi

Myös Tarkka näkee kansalaismielipiteen liikkuneen kohti Nato-jäsenyyttä: Entinen kansanedustaja ja aktiivinen turvallisuuspolitiikan asiantuntijakommentaattori Jukka Tarkka kirjoittaa Facebookissa ja uusimmassa kolumnissaan Etelä-Suomen Sanomissa Suomen Nato-jäsenyydestä kiristyneessä tilanteessa Venäjän ja lännen välillä:

-Toivottavasti Suomessa ymmärretään Venäjän ylimmän johdon viime aikoina lähettämät viestit. Ne osoittavat, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vaikeuttaisi Venäjän Itämeren aluetta koskevien suunnitelmien toteutusta. 

Tarkka näkee Putinin viimeaikaiset vaatimukset syynä hakea jäsenyyttä:

-Mitä enemmän Venäjä vastustaa Pohjolan liittoutumattomien maiden Nato-jäsenyyttä, sitä selvemmin se osoittaa, kuinka luonnollista ja tarpeellista Suomelle olisi liittoutua länsimaiden kanssa. Se on ainoa johdonmukainen johtopäätös presidentti Putinin ja hänen lähipiirinsä viimeaikaisesta viestinnästä. 

-Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimus suomalaisten puolustusasenteista täsmensi mielenkiintoisesti Suomen tilannetta. Samaan aikaan kun Venäjä yrittää pelotella Natoa ottamaan etäisyyttä Ukrainasta, liittoutuminen Naton ja Yhdysvaltain kanssa on saanut Suomessa lisää kannatusta tähän asti vallalla olleen kiusaantuneen jahkailun jälkeen. 

Tarkka kiittelee kirjoituksessaan presidentti Niinistön linjaa ja muistuttaa, ettei enää ole YYA-sopimusta, joka antaisi Venäjälle mahdollisuuden paimentaa Suomea:

-Venäjällä ei ole sopimuksiin tai diplomaattiseen käytäntöön perustuvaa mahdollisuutta rajoittaa Suomen liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia. Jos se sitä yrittää, se on avaus avoimen voimapolitiikan suuntaan. Sellaisen aikeen osoittaminen lisää Suomen tarvetta vahvistaa puolustustaan liittoutumalla turvallisuusasioissa samanmielisten valtioiden kanssa.

Toimitus

Toimitus