Jussi Niinistö: USA on valmis auttamaan Suomea kuten lähimpiä liittolaisiaan

LKS 20161007 Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskeva aiejulistus (Statement of Intent) allekirjoitettiin Helsingissä perjantaina 6. lokakuuta 2016. Aiejulistuksen allekirjoittivat Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (vas) ja Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work perjantaina 7.10.2016 Finlandia-talolla. LEHTIKUVA / HANDOUT / PUOLUSTUSMINISTERIÖ

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö hehkuttaa Suomen ja USA:n välistä puolustusyhteistyötä Uuden Suomen puheenvuorossaan.
Niinistön mukaan Naton johdon vierailut Suomessa ovat jatkumoa politiikalle, jota on harjoitettu Suomessa jo vuosia. Niinistö arvioi, että USA pitää Suomea strategisesti merkittävänä kumppanina.
“Sotilaallisen suorituskykynsä vuoksi Suomi on haluttu yhteistyökumppani. Yhdysvallat on omista lähtökohdistaan ollut valmis vapauttamaan Suomelle sellaistakin puolustusmateriaalia ja teknologista tietämystä, jota se on aiemmin antanut rajoitetusti vain Australian kaltaisille lähimmille liittolaisilleen”, Niinistö kirjoittaa.
Niinistön muistuttaa kirjoittaneensa USA:n entisen puolustusministerin Jim Mattisin kanssa artikkelin Suomen Kuvalehteen. Siinä arvioitiin USA:lla olevan omia turvallisuusintressejä, kun se ylläpitää kahdenvälistä yhteistyötä Suomen kanssa.
“Yhdysvaltain halu Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa harjoitettavaan puolustusyhteistyöhön perustuu sen turvallisuusetuihin. Pohjoismaiden geopoliittinen sijainti Pohjois-Atlantin meriyhteyksien, arktisen alueen ja Itämeren tuntumassa on strategisesti merkittävä. Alueen vakauden säilyttämiseksi Yhdysvaltain kannattaa tiivistää yhteistoimintaa sille tärkeiden liittolais- ja kumppanimaiden kanssa”, Niinistö referoi kirjoitustaan Mattisin kanssa.
Niinistön mukaan Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyötä on rakennettu pitkäjänteisesti.
“Suhteet ovat syventyneet luottamuksellisiksi ja mutkattomiksi. Työ jatkuu, niin kuin se on jatkunut jo vuosikymmenten ajan”, Niinistö kirjoittaa.
 

Toimitus

Toimitus