Jyri Häkämies: Ruotsista otettava mallia – tulovero alemmas, kotihoidontuki pois

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies näkee verokevennykset lääkkeenä suomalaisten parhaillaan huononevaan taloustilanteeseen.

– Tuloveron kevennys on tarpeellinen. Meillä on kolme asiaa: hintojen nousu ruoan ja sähkön kanssa sekä mielenkiinto töiden hakemiseen, Häkämies toteaa ja lisää jo prosentin verotuksen laskun vastaavan kolmen prosentin palkkanousua. Häkämies oli vieraana AlfaTV:n Sanna Ukkola Livessä.

Suomen tulevan kuudesta kahdeksaan miljardiin nousevan uuden valtionvelan lääkkeeksi hän näkee työllisyyden kasvun.

– Meillä on pula niin ammattitaitoisista työntekijöistä kuin työntekijöistä yleensä. Suomessa on 100 000 työpaikkaa, joihin tarvittaisiin tekijät. Tätä kautta myös velkaa voitaisiin lyhentää verotuloilla.

Häkämies kommentoi myös Suomen valtionvelkaa, joka on tällä hetkellä tuplat Ruotsin vastaavasta ja hän kokee mm. kotihoidon tuen vaikuttavan Suomen tilanteeseen heikentävästi. Kotimaan työllisyys on kolme prosenttia muita pohjoismaita alhaisempi.

– Ruotsissa on lakipykälät, jotka velvoittavat nopeaan toimintaan, jos valtionvelka kasvaa. Samaten heillä ei ole kotihoidontukea, joka vaikuttaa suomalaisten nuorten naisten hakeutumiseen töihin. Olemme tarjonneet lääkkeeksi myös kotihoidontuen poistamista, mutta vastaavasti se taas vaatisi uusia panostuksia päivähoitoon, Häkämies sanoi.

 

Toimitus

Toimitus