Miksi Venäjä ei etene Itä-Ukrainassa? – “pelkää virheitä, menettänyt kalustoa”

Venäjän joukkojen eteneminen Itä-Ukrainassa on ollut oletettua hitaampaa ja varovaisempaa, toteaa tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista kertoo AlfaTV Uutisille. Hänen mukaansa Venäjän joukkojen selkeä painopiste on nyt Donbassin alueen separaistialueiden laajentaminen niiden hallinnollisten alueiden rajoille, mutta etenemisvauhti on hidas.

– Se on yksi ilmiselvä asia, että Venäjä pyrkii tällä hetkellä hallitsemaan tätä aluetta. Suurinta osaa Luhanskin aluetta taidetaan jo hallita. Donetsk on jo vähän isompi kysymysmerkki. Siellä yritetään nyt saavuttaa jotain menestystä, vaikka näyttää siltä, että läpimurtoa ei ole ole lähdetty vielä edes hakemaan.

Lavikainen uskoo, että merkittävänä ongelma se, että Venäjä on menettänyt valtavan määrän kalustoa ja joukkoja kaatuneina ja haavoittuneena.

– Ja mikä tärkeintä, niitä ei ole huollettu kunnolla, koska on lähdetty vähän kiireellä sinne. Ehkäpä siellä varotaan epäonnistumista. Vaikea sanioa, mikä on varovaisuutta ja mikä on sitä, että kykyä ei ole. Se tiedetään, että kyky on heikompi kuin sodan alussa.

Toimitus

Toimitus