Kaivosteollisuus varoittaa: Uusi vero olisi tukea kilpailijamaille, kuten Ruotsille

Valtiovarainministerin Annikan Saarikon (kesk) asettama työryhmä ryhtyy selvittämään kaivosveron mahdollisuutta Suomessa. Kaivosveron kartoittaminen on osa hallitusohjelmaa.

Työryhmän tavoitteena on päätös kaivosveron toteuttamismallista hallituksen esitystä varten.

Veron tarkoituksena on ohjata yhteiskunnalle kohtuullinen korvaus uusiutumattomien mineraalivarojen käytöstä. Sen tavoiteltu tuotto olisi 25 miljoonaa euroa vuodessa, josta 60 prosenttia menisi niille kunnille, joissa kaivokset sijaitsevat ja loput valtiolle.

Myös kaivosteollisuutta edustava Kaivosteollisuus ry on mukana veron valmistelussa. Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela kommentoi asiaa AlfaTV Uutisille.

Suomela muistuttaa aluksi, että teollisuuden uskoa Suomeen investointikohteena on koetellut viime vuosien tempoilu muun muassa sähköveron ja kiristyvän kiinteistöverotuksen takia. Hallitusohjelmassa on jo nyt useita muutoksia ja kiristyksiä kaivosteollisuudelle.

-Hyvää on, että valtiovarainministeriö nyt käynnistää selvityksen siitä, onko tällainen kokonaan uusi vero tarpeellinen.

Suomela katsoo, että kansainvälinen kilpailutilanne tulisi ottaa huomioon veroa valmisteltaessa. Esimerkiksi Ruotsissa, joka on Euroopan unionin suurimpia kaivostuottajamaita, ei ole kaivosveroa.

-Verotusta kehitettäessä ja varsinkin kokonaan uusia veroja suunniteltaessa on syytä ottaa huomioon, että Suomeen tuodaan kaivostuotteita lähes yhtä paljon kuin Suomi tuottaa.

-Mahdollisen kaivosveron tarkoituksena ei voi olla tuen antaminen muiden maiden kaivostoiminnalle Suomen kilpailuasetelmaa heikentämällä, Suomela korostaa.

Suomela muistuttaa, että mineraaliklusterin arvoketju tarjoaa maallemme mahdollisuuksia uusiin investointeihin. Arvoketju mahdollistaa myös, että Suomi voi tarjota ilmastonmuutoksen hillinnän ratkaisuja koko EU:lle esimerkiksi tuottamalla sähköautojen akkumateriaaleja.

Toimitus

Toimitus