Viron pääministeri Kaja Kallas: Venäjää on pakko rankaista Ukrainan sodasta

Pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas osallistuivat tänään Helsingissä Säätytalolla Suomen ja Viron yhteistyötä käsittelevään kutsuseminaariin. Pääministerit tapasivat mediaa seminaarin jälkeen. 

Viron pääministeri Kallas oli odotetun tiukkana Venäjän suhteen. Hänen mielestään Venäjää on suorastaan pakko rankaista sen hyökkäyssodasta Ukrainassa. 

-Venäjän vastuuseen saaminen on erittäin olennaista, että se ei pääse ilman rankaisua. Emme saa tehdä samaa virhettä kuin 2008 Georgian yhteydessä, jolloin Venäjää ei rankaistu. 

-Venäjä houkuttelee nyt Ukrainaa neuvotteluihin jotta se voisi itse kerätä voimia. Emme saa antaa Venäjälle hengähdystaukoa. Ukraina on se, joka voi sanoa milloin neuvotellaan rauhasta. 

-Venäjää ei voi päästää rangaistuksetta tästä eteenpäin. On kaksi asiaa: Sotarikokset ja sotakorvaukset. Venäjä ei ole muuten koskaan vastannut niistä rikoksista, joita se teki esimerkiksi Virossa toisen maailmansodan jälkeen. 

Suomen pääministeri Marin odottaa kollegansa tavoin EU-komission toimia. 

-Olemme molemmat maat ajaneet sitä,  että Venäjän jäädytetyt varat käytetään Ukrainan jälleenrakennukseen, on oikein että tehdyistä tuhoista myös maksetaan. Odotamme komission kertovan miten se on mahdollista.

Yhteistyöhön maittemme välillä ovat molemmat pääministerit erittäin tyytyväisiä. Tänään käsitelty raporttihan ei kata ns. kovan turvallisuuden asioita. Kallas kuitenkin sanoi, että puolustusyhteistyön tulee olla kaiken yhteistyön keskiössä. Hän kertoikin virolaisten kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä 

-Viron kansa tukee Suomea kaikin tavoin. Me emme ole enää Naton suhteen yksinäinen kieleke, apua voi tulla Suwakin käytävän lisäksi myös veljiltämme pohjoisesta. Mutta on  Suomenkin kannalta olennaista, että se pääsee kaikkiin pöytiin, lisäsi Kallas. 

Seminaariin osallistui myös muita Suomen ja Viron ministereitä. Seminaari keskittyi teemoihin, jotka nostettiin esiin jo maaliskuussa julkistetussa, Suomen ja Viron käytännön yhteistyön kehittämismahdollisuuksia selvittäneessä raportissa ”1+1=3 – Tulevaisuusraportti Viron ja Suomen yhteistyöstä”. Raportissa annetaan suosituksia maidemme välisen yhteistyön kehittämiseksi tulevaisuudessa muun muassa talouden, vihreän siirtymän, digitaalisen yhteistyön, kulttuurin ja koulutuksen aloilla.

Toimitus

Toimitus