Kaksi asuntoa yhden sijaan – IL: Työttömän pariskunnan kannattaa “erota” 

Moni valitsee näennäisen eron Kelan etujen takia, raportoi Iltalehti. Työtön ydinperhe voi saada vähemmän tukea Kelasta kuin yksinhuoltajaperhe, vaikka lapsia olisi saman verran. Tukien jakotapa kannustaa osaa pariskunnista jopa eroamaan, vaikka ero jäisikin vain paperille.

Iltalehden haastattelema kansalainen kertoo, että kun perheen vanhemmat elävät erikseen, he saavat suuremmat tuet Kelalta. Perheen isä saa korotettua työmarkkinatukea ja äiti elatustukea, yksinhuoltajanlapsilisiä ja korkeampaa toimeentulotukea.

Perhe oli järjestänyt tilanteen keskinäisellä jälleenvuokrauksella, jossa perheen äiti vuokrasi asuntoa isälle.

Kelan perhe-etuuksien etuuspäällikkö Johanna Aholainen ei osaa sanoa, onko kyseessä automaattisesti väärinkäytös, jos pariskunta hankkii kaksi asuntoa lisätukien toivossa.

-Tässä katsotaan kokonaisuutta, jossa on mukana esimerkiksi osoitetiedot, asunnon koko, asiakkaan selvitys asiasta, Kelassa olevat tiedot ja esimerkiksi elatussopimus. Mikään asia ei ole yksinään ratkaiseva, vaan ratkaisu tehdään kokonaisharkinnan perusteella.

-Mutta kyllähän se kuulostaa lähtökohtaisesti oikeudettomalta, jos toisessa asunnossa ei tosiasiassa oleskella, Aholainen sanoo.

Aholainen kertoo, että väärinkäytösepäilyjen osuus kaikista maksetuista etuuksista oli alle yksi promille vuonna 2020, joista vain pieni osuus eteni oikeuteen asti.

Toimitus

Toimitus