Kanerva: Venäjä tarjoaa vastenmielistä maustetta lännelle

Eduskunnan polustusvaliokunnan puheejohtaja Ilkka Kanerva on huolestunut kovenevasta retoriikasta Ukrainan kriisiin liittyen. Putinin vaatimusta sopimuksesta, joka sulkisi pois kaikki mahdolliset tulevat Naton laajenemiset itään, hän pitää oikein malliesimerkkinä:
-Venäläiset taktikoivat puheenvuorolla asiasta, josta ei ole käyty minkäänlaisia neuvotteluja. He koettavat antaa vastenmielistä maustetta lännelle ja Natolle. Jos he olisivat tosissaan, niin tottakai he kävisivät etukäteen diplomaattisia keskusteluja asiasta. Mutta kyllä he tietävät myös, että se on varmuudella asia, johon länsi tai Nato ei tule suostumaan.
Kanerva näkeekin lausunnon olevan osa isompaa näytelmää:
-Aiempi näytös oli Zapad-sotaharjoitus ja sitten sadantuhannen sotilaan siirtäminen Ukrainan rajalle. Venäjä haluaa todistaa, että heillä on tahto- ja voimapoliittiset keinot ratkaista Ukrainan kriisi.
Yhydysvaltain armeijan pääesikunnan, puolustushaarakomentajien neuvoston johtajan kenraali Mark Milleyn selkeäsanainen varoitus Venäjälle saa Kanervalta ymmärrystä:
-Jos Venäjä tekee Ukrainassa sotilaallisia manööverejä, niin ei USA voi sulkea silmiään, vaan heidän on reagoitava. Se on ymmärrettävää myös tilanteen kokonaislogiikassa, kumman tahansa siirrot johtavat ketjureaktioon.
Pakotienä tilanteesta Kanerva näkee vain Minskin sopimuksen:
-Minskin sopimus. Siihen turvautuminen ja sen soveltaminen olisi erinomainen pakotie tilanteesta. Kovien puheiden sijaan koetettaisiin sitä kautta laukaista tilanne. Sellainen ratkaisu vaatii, että saataisiin kaikki sopimusosapuolet ja mukana olevat valtiot keskustelun piiriin mahdollisimman nopeasti.
AlfaTV Uutisten kertomasta ajankohtaisesta puolustuspoliittisesta asiasta, jossa taksonomia määrittelisi puolustusteollisuuden tupakkateollisuuden kaltaiseksi haitalliseksi alaksi, Ilkka Kanervalla ei ollut syvällisen perehtynyttä kantaa, mutta hän ihmetteli EU:n sisäistä ristiriitaa asiassa:
-Onhan tämä kummallinen tilanne. EUssa yhteinen puolustus ja eurooppalaisen puolustusteollisuuden edellytysten parantaminen on melkein draiverin paikalla ja sitten tämä taksonomia-ajatus vetää täysin päinvastaiseen suuntaan. Kyllä komission täytyy neuvotella EU:n sisällä joku linja tähän asiaan.