Kannatusta menettänyt Joe Biden puolueensa vasemmiston vankina

Joe Bidenin kannatus on laskenut nopeammin ja alemmas kuin kenenkään toisen Yhdysvaltain presidentin koko sinä aikana, jolta mielipidetiedusteluja on yleensäkin olemassa. Kenenkään toisen presidentin suosio ei sitten toisen maailmansodan ole romahtanut yhtä jyrkästi, kertoo Gallup.
Gallupin kyselyiden mukaan Bidenin toiminnan hyväksyy enää vain 43 prosenttia kansalaisista. Tämä tarkoittaa peräti yhdentoista prosenttiyksikön kannatuksen laskua yhdeksän kuukauden aikana. Toisten kyselyiden mukaan kannatusprosentti olisi itse asiassa tästäkin alhaisempi – Quinnipiacin mukaan vain 38 prosenttia ja Grinnell Collegen mukaan 37 prosenttia.
Äärimmäistä huolta demokraattisessa puolueessa aiheuttavat varsinkin kyselyiden kertoma puolueisiin kuulumattomien maltillisten, liikkuvien äänestäjien aatoksista. Bidenin kannatuksen romahdus on ollut kaikista suurinta juurikin näissä ryhmissä.
Näistä äänestäjistä Bidenia äänesti viime vuoden vaaleissa vähän yli puolet, joten he muodostivat hänen voitolleen kriittisen tärkeän äänestäjäkunnan. Vielä tämän vuoden alussa heistä noin 60 prosenttia kannatti hänen hallintonsa toimintaa. Mutta nyt kannatusluvut ovat kyselyistä riippuen romahtaneet tasolle 28-34 prosenttia.

Vaalit tulevat, demokraateilla kiire

Kannatuskatoa selittävät katastrofaalinen vetäytyminen Afganistanista, inflaation kiihtyminen korkeimmalle tasolleen kolmeenkymmeneen vuoteen, rikollisuuden räjähdysmäinen nousu ja Yhdysvaltain etelärajalla jatkuva maahanmuuttokriisi, joka on tänä vuonna peräti kolminkertaistanut laittomasti maahan saapuneiden määrän. Bidenin hallinto on kulkenut kriisistä ja epäonnistumisesta toiseen.
Saavutuksilla olisi nyt kiire, jos demokraattinen puolue aikoo säilyttää valta-asemansa ja mielii vaalivoittoja vastaisuudessakin. Ensi viikolla Yhdysvalloissa järjestetään useita merkittäviä osavaltiotason vaaleja ja ensi vuonna odottavat kongressivaalit. Demokraatit eivät tule voittamaan kumpaisiakaan, elleivät he pysty kiireen vilkkaa tarjoamaan äänestäjille tuloksia.
Tämän takia demokraattisen puolueen johto on tällä viikolla käynyt intensiiviseen viime hetken yritykseen kahden pitkään valmisteilla olleen suuren lakipaketin läpiviemiseksi. Näihin on sisällytetty pääosa Bidenin vaalilupauksista. Kumpaakaan ei ole demokraattipuolueen sisäisen kiistelyn takia saatu tähän asti hyväksyttyä.
Lakipaketeista toisella, Bidenin massiivisella infrastruktuurihankkeella, on hyvin laaja kannnatus. Tämä peräti biljoonan dollarin investointipaketti käynnistäisi kauan luvatun ja odotetun teiden, siltojen ja rautateiden uusimisen. Huomattavia rahamääriä menisi myös muihin, infraan liittymättömiin demokraattien lempiprojekteihin.

Vasemmistolla vaatimuksia

Demokraattien vasemmistosiipi ei ole suostunut hyväksymään infrastruktuurihanketta, ellei ensin hyväksytä toista, vieläkin massiivisempaa sosiaalihuollon lakipakettia. Alun perin tämän oli määrä olla 3,5 biljoonan dollarin suuruinen, mutta kongressista tihkuneiden tietojen mukaan sitä oltaisiin nyt supistettu 2,2 biljoonaan dollariin.
Lisävelalla ja huomattavilla yhteisöveron ja tuloverojen kiristyksillä kustannettaisiin muun muassa valtiollinen lastenhoitojärjestelmä ja perhevapaat. Tätä taas on demokraattien oikeiston hyvin vaikea hyväksyä – ja kaikki republikaanit ovat toki ehdottomasti vastaan.
Saavutuksilla on kiire. Mutta jos demokraattien vasemmisto ei hyväksy kansalaisten enemmistön kannattamia uudistuksia vaan ajaa läpi uudistukset, joita puolet kansakuntaa ei voi hyväksyä, edes saavutukset eivät välttämättä riitä lopettamaan Bidenin syöksykiitoa.
Markku Ruotsila

Toimitus

Toimitus