Kansanedustaja leikkaa omaa palkkiotaan 463 euroa: ”Kirpaisee”

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru jätti tiistaina lakialoitteen, joka läpi mennessään leikkaa hänen omaa kuukausipalkkiotaan bruttona 463 eurolla.

Kyseinen euromäärä on eduskunnan kirjaston hallituksen puheenjohtajan kuukausipalkkio.

– Kyllä se nyt vähän kirpaisee, ei se mikään mitätön asia ole, Kiuru toteaa oman esityksensä vaikutuksista kuukausipalkkioonsa.

Eduskunnan kirjaston hallituksen puheenjohtajan Kiurun lakialoite liittyy eduskunnan puhemiehen asettaman työryhmän selvitykseen ”eduskuntaviestinnän, tietopalvelutoiminnan sekä kirjasto- ja arkistotoiminnan organisoinnin kehittämisestä”.

– Tavoitteena on vähentää byrokratiaa, parantaa hallintoa ja sujuvoittaa asioiden käsittelyä. Yhtenä osana kokonaisuuteen liittyy se, että kirjaston hallitus toimielimenä loppuu vuodenvaihteen jälkeen. Siinä samalla tietysti kirjaston hallituksen puheenjohtajan palkkio poistuu, Kiuru suomentaa AlfaTV Uutisille.

Osana eduskunnan kirjaston hallinnollista byrokratiaa kirjaston kertomus on esitelty vuosittain täysistunnolle, ja lähetetty sivistysvaliokuntaan mietinnön antamista varten. Valmis mietintö on vielä palannut myöhemmin salikäsittelyyn.

Tämä on Kiurun mukaan turhan monimutkaista ja aikaa vievää.

Oman tehtävän ja siihen kuuluvan palkkion leikkaaminen on harvinaista, mutta niin on Kiurun mukaan myös se, että opposition kansanedustajan ensimmäisenä allekirjoittama lakialoite menee eduskunnassa läpi.

– Kaikki kirjaston hallituksen kansanedustajajäsenet allekirjoittivat sen, Kiuru kiittelee kollegoitaan.

Vuodesta 2011 kansanedustajana toiminut Kiuru on ollut kaikkiaan kymmenen vuotta mukana eduskunnan kirjaston hallituksen työssä mukana, ja nyt hän on toista kautta puheenjohtajana.

– Kirjasto tekee tärkeää työtä. Sen täytyy olla avoin kansalaisille, medialle, opiskelijoille ja virkamiehille. Mutta sen hallinto on ollut melko vaikeaselkoista ja byrokraattista sekä turhaa aikaa vievää, Kiuru toteaa.

Eduskunnan kirjasto täyttää ensi vuonna 150 vuotta. Kiuru arvelee itsekin jäävänsä samalla historiankirjoihin – omalla tavallaan.

– Olen viimeinen Suomen eduskunnan kirjaston hallituksen puheenjohtaja koko maailmanhistoriassa. Se näyttää CV:ssä hyvältä…

Eduskunnan kirjasto itse määrittelee tehtäväkseen palvella eduskunnan omien tarpeiden lisäksi jokaista kansalaista, joka ”tarvitsee tietoa eduskunnasta, oikeudesta tai yhteiskunnasta”.

Suurin osa kirjaston aineistosta on vapaasti lainattavissa ja sen peruspalvelut ovat maksuttomia.

Kirjaston kokoelmiin kuuluu noin 530 000 nidettä.

Toimitus

Toimitus