Kansanedustajat Niinistön puheesta: Vakauttava viesti diplomatian tärkeydestä – video

Tämän vaalikauden viimeiset valtiopäivät avattiin keskiviikkona eduskunnassa tasavallan presidentin Sauli Niinistön puheella.
Niinistö nosti odotetusti esiin Euroopan turvallisuuspoliittiset jännitteet.
– Vaikka Suomeen ei kohdistukaan sotilaallista uhkaa, koskettaa tilanne syvästi myös meitä. Ukrainan rajoilla kasvava sotilaallinen jännite heijastuu koko Euroopan alueelle. Kukaan ei voi ummistaa tilanteelta silmiään. Tätä huomiota Venäjä myös hakee, Niinistö totesi puheessaan.
– Venäjän ne vaatimukset, jotka horjuttavat Euroopan turvallisuusjärjestyksen perusteita, on päättäväisesti torjuttu.
Tarkempi juttu presidentti Niinistön puheesta löytyy täältä.
AlfaTV Uutiset kysyi eduskunnan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneiltä kansanedustajilta kommentit Niinistön puheesta.
– Se tuli selväksi, että ulkopuolisten painostusten ja turvallisuusrakenteiden horjuttaminen pitää torjua ja säilyttää oma päätösvalta niin (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) ETYJ:in kuin länsimaisten itsenäisten valtioiden osalta, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) totesi.
– Toki tähän liittyy voimakkaasti diplomatia. Diplomatiaa pitää käydä loppuun saakka vaikeassa tilanteessa ja niillä keinoilla varmasti saamme hyviä tuloksia aikaiseksi – kuten tähänkin saakka on saatu.
EU-asioista vastaavan eduskunnan suuren valiokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma (sd) nosti myös Niinistön puheesta esiin diplomatian.
– Presidentti korosti mielestäni viisaasti diplomatia merkitystä näiden tämän päivän kriisien ratkaisussa, ja varsinkin Ukrainan kriisin ratkaisussa, Heinäluoma sanoi.
– Hän taisi määritellä diplomatian niin, että se on mahdollinen ratkaisu mahdottomaan tilanteeseen. Mielestäni se oli erittäin hyvä toteamus ja ohjenuora Suomellekin.
Heinäluoman puoluekollega, puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari (sd) oli samoilla linjoilla.
– Tasavallan presidentin puhe valtiopäivillä oli kerrassaan erinomainen. Puheen punainen lanka kulki kansan yhtenäisyydessä ja yksimielisyydessä, ja että vaikeistakin asioista voidaan yhdessä keskustella ja etsiä yhteistä polkua vaikeista ajoista kohti parempia aikoja, Kari kommentoi.
Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk) poimi Niinistön puheesta esiin luottamuksen.
– Ehkä tärkein viesti mitä presidentiltä tuli oli kiitollisuus, yhteisöllisyys ja luottamus. Hän nosti hienosti esiin sen, että tärkein puolustuslinja kulkee omassa maassa ja oikeastaan omien korvien välissä: pitää luottaa toisiin ja arvostaa toisia. Jokainen tekee sen omalta paikaltaan ja omien mahdollisuuksien mukaan.
– Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että siinä oli vakauttava viesti jokaiselle suomalaiselle. Että vaikka maailmalla nyt myllertää, niin muistetaan kuitenkin millainen kansankunta me olemme. Ja huolehditaan omasta asemastamme Euroopassa ja maailmassa.
Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi mainitsi myös erityisesti diplomatian.
– Minua lämmitti se, että tasavallan presidentti korostetusti painotti diplomatian merkitystä – totta kai tosiasiat ja realiteetit tunnustaen.
Mustajärvi on puolustusvaliokunnan jäsen ja ulkoasianvaliokunnan varajäsen.
– Tämmöisenä maailmanaikana kun Suomessakin on havainnut tiedotusvälineissä ja vähän muualla suoraan sanoen tämmöisiä sotahysteerikkojen kannanottoja – nimenomaan Suomea koskien – on hyvä, että kuultiin tällainen maltillinen ja tasoittava puheenvuoro.