Kansanedustajat taputtivat seisten suurlähettiläälle: “Ukrainan asia on meidän”

Viime aikoina ukrainalaiset poliitikot ovat saaneet kunnianosoituksia niin eri maiden parlamenteissa, Euroopan parlamentissa kuin Yhdysvaltain kongressissa.

Tänään torstaina oli Suomen eduskunnan vuoro, kun puhemies Matti Vanhanen (kesk) oli kutsunut Ukrainan Suomen suurlähettilään Olga Dibrovan seuraamaan kyselytunnin alkua.

Ennen kyselytunnin varsinaista alkua Vanhanen piti puheen.

-Olemme seuranneet järkyttyneinä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja sen aiheuttamaa tuhoa ja surua. Eduskunta tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainaa ja sen kansaa vastaan. Samalla eduskunta on yhdessä muiden valtioelimien, ja yhteistyössä kaikkien EU-maiden kanssa osoittanut laajaa yksimielisyyttä Ukrainan tukemiseksi, Vanhanen totesi.

– Tukemme Ukrainan itsenäisyydelle, itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on vahva ja järkkymätön.

Lyhyen puheensa päätteeksi Vanhanen pyysi kansanedustajia osoittamaan kunnioitustaan suurlähettiläälle.

-Arvoisa suurlähettiläs, haluamme tällä eleellä osoittaa demokraattiselle ja vapaalle Ukrainalle ja ukrainalaisille Suomen eduskunnan vahvan tuen ja solidaarisuuden näinä vaikeina aikoina. Ukrainan asia on meidän. Pyydän edustajia osoittamaan kunnioituksen suurlähettiläälle.

Tämän jälkeen kansanedustajat nousivat seisomaan ja antoivat voimalliset aplodit diplomaattilehterillä tilannetta seuranneelle Dibrovalle, jolla oli olallaan Ukrainan lipun värinen sini-keltainen huivi.

Dibrovan seurana lehterillä oli eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman.

Myös joidenkin kansanedustajien pukeutumisesta erottui sinistä ja keltaista.

Torstain aikana eduskunnan etupihan kahdessa lipputangossa on puolestaan poikkeuksellisesti hulmunnut sekä Suomen että EU:n liput.

Toimitus

Toimitus