Karut lukemat: Pienipalkkaisen eläke lähes sama kuin työttömän

Vesa Rantahalvari

Eläketurvakeskuksen AlfaTV Uutisille tekemän laskelman mukaan 40 vuotta työuraa tekevän matalapalkkaisen eläke ja sosiaalietuudet ovat käytännössä lähes samalla tasolla työelämän ulkopuolelle jääneen eläkeläisen kanssa.
-Meillä on eläkkeensaajia, jotka eivät ole laittaneet tikkua ristiin työelämässä, mutta silti toimeentulo on käytännössä sama matalapalkkaisten kanssa. Ei se paljon motivoi pitkään työuraan, lataa Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) eläkeasiantuntija Vesa Rantahalvari AlfaTV Uutisille.
EKT:n laskelman mukaan 40 vuotta 2000 euron palkalla työskennellyt olisi kerryttänyt noin 1 100 euron työeläkkeen. Tähän yksin asuva saisi lisäksi kansaneläkettä 143 euroa, eli yhteensä 1 243 euroa kuukaudessa. Jos laskee asumistuen keskimääräisten asumiskustannusten (534 e) perusteella, tulisi asumistukea lisäksi 247 euroa. Nettona kaikki olisi yhteensä 1 384 euroa, kun mukaan on huomioitu verot ja muut maksut.
Pelkkää kansaneläkettä ja takuueläkettä saava saa 837,59 euroa. Asumistuki keskimääräisillä asumismenoilla on 389 euroa. Nettona se tekee yhteensä 1 227 euroa ja erotus matalapalkkaiseen on 157 euroa.
Eläkekeskustelu käynnistyi, kun iso osa demareiden kansanedustajista teki aloitteen siitä, että hallitus selvittäisi mahdollisuuden korottaa pieniä työeläkkeitä. Varat otetttaisiin kasvaneista eläkerahastoista. Ehdotus on laajalti tyrmätty.
Muun muassa Akavasta on huomautettu, että työeläkemenot ovat suuremmat kuin tulot ja järjestelmässä on siis jo nyt maksukorotuspaineita.
Myös EK:n Rantahalvari tyrmää aloitteen epärealistisena.
-Parantamispuheista huolimatta suunta on käytännössä aivan päinvastainen.
Hänen mukaansa yksi keskeinen ongelma on matalapalkkaisen sekä kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varassa elävän toimeentulon kaventuvat erot.
-Poliitikoilta tulee aika ajoin tarvetta nostaa kansaneläkkeitä ja takuueläkkeitä. Siitä on harvoin hyötyvät työeläkkeen saajille. Eihän tämä kannustusmielessä ole hyvä ratkaisu.
-Kun työeläkkeitä ei voida nostaa, mutta samaan aikaan nostetaan kansaneläkettä ja työeläkettä, tämä johtaa tasaeläkejärjestelmään, Rantahalvari kommentoi.
 
Juttua täsmennetty keskiviikkona 20.10. klo 13.20. Nettona kaikki olisi yhteensä 1 384 euroa, kun mukaan on huomioitu verot ja muut maksut.

Toimitus

Toimitus