Kemiönsaarella toimiva Sagalundin museo ja Suomen Parkour ry saivat Lapsenpäivä-palkinnon

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on myöntänyt Lapsenpäivä-palkinnon Sagalundin museolle ja ja Suomen Parkour ry:lle. Lapsenpäivä-palkinto myönnetään lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen eteen tehdystä työstä. Molemmat palkitut saivat 10 000 euroa.

Ministeri Kurvinen perusteli puheessaan palkintoja:

-Sagalundin museo ja Suomen Parkour toteuttavat raikasta, lapsen omaa tekemistä ja oivaltamista korostavaa lastenkulttuuria ja harrastamista. Lapsilla on valtava määrä ideoita, luovuutta ja energiaa. Tähän näiden toimijoiden kulttuuriperintö-, kädentaitojen ja parkourin ammattilaiset osaavat loistavasti vastata.

Sagalundin museo

Sagalundin museo sijaitsee Kemiönsaarella, ja sen toiminta-alueena on Turunmaa ja Salo. Se on ensimmäinen museossa sijaitseva lastenkulttuurikeskus. Toimintaa järjestetään vuosittain 5 000 lapselle.

Palkintoa perustellaan seuraavasti: Sagalund edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita kulttuuriperintö- ja ympäristökasvatuksellaan. Kulttuuriperintö ja ympäristö yhdistyvät muun muassa koulukasvimaatoiminnassa, jota keskus on vienyt myös Fiskarsin, Paraisten ja Salon kouluihin.

Sagalundissa järjestetään kerhotoimintaa sekä ohjelmaa koululuokille ja päiväkotiryhmille. Työpajoissa ja kerhossa esimerkiksi leivotaan ruisleipää, taotaan, kehrätään tai puidaan viljaa. Museon ansiona on kulttuuriperinnön, historian, ympäristökasvatuksen ja -vastuullisuuden siirtäminen nuorille sukupolville tekemisen kautta. Työpajoihin luodaan entisajantunnelma teatterin keinoin. Toiminnassa näkyy lapsen arvostus ja ymmärrys siihen, että lapsi haluaa itse kokeilla ja tekemisen kautta oppia uutta.

Suomen Parkour ry

Suomen Parkour ry on vuonna 2003 perustettu parkourin valtakunnallinen toimija, jolla on 24 alueellista jäsenjärjestöä. Yhdistys edistää lasten parkourin harrastamista, järjestää tapahtumia ja kouluttaa ohjaajia. Mukana toiminnassa on 5 000 lasta viikoittain.

Palkintoa perustellaan muun muassa seuraavasti: Yhdistys on tehnyt merkittävää työtä vastaamalla lasten suureen parkour-kiinnostukseen ympäri maata. Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyissä parkour on ollut vuodesta 2016 lähtien erityisesti ala-asteikäisten poikien toiveharrastus. Lajin kiinnostusta selittää muun muassa sen näkyvyys Youtubessa ja mahdollisuus käyttää omaa mielikuvitusta liikkeiden ja temppujen keksimiseen.

Suomen Parkour on kouluttanut ohjaajia sekä järjestänyt kokeilutunteja koulujen pihoilla ja harrastustoimintaa koulupäivän yhteyteen. Vuosina 2016–2020 parkouria on päässyt harrastamaan yhdistyksen toiminnan kautta 13 000 lasta. Yhdistys edistää lasten luovuutta, harrastamista yhdessä ja omatoimisesti sekä arvostaa jokaisen lapsen omaa ilmaisua ja kekseliäisyyttä. Yhdistys on lähtenyt mukaan moniin yhteistyöhankkeisiin esimerkiksi arkkitehtuurin ja sirkuksen alan toimijoiden kanssa.

Lapsenpäivä-palkinto on myönnetty vuodesta 1999 lähtien.

Toimitus

Toimitus