Keskuskauppakamari: Kiinan loistava tulevaisuus saattaa muuttua luisuksi

Kiina on tavoitellut globaalin suurvallan asemaa, mutta monet megatrendit kääntyvät nyt sitä vastaan, toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoi tänään Keskuskauppakamarin Kiina-katsauksen julkistustilaisuudessa.

Romakkaniemen mukaan ennen pohdittiin, mitä tapahtuu, kun Kiina ohittaa Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Nyt pohditaan, milloin Kiinan talous saavuttaa huippunsa ja kääntyy sen jälkeen luisuun.

-Onko Kiina nousevan suurvallan sijaan jo pian hiipuva suurvalta? Romakkaniemi kysyy.

Monet megatrendit tukevat oletusta Kiinan hiipumisesta. Suurimpina niistä ovat Kiinan väestökasvun hiipuminen ja poliittisen ilmapiirin muuttuminen.

Kiina on Japanin tiellä väestönkasvun hiipumisen suhteen. Maan huoltosuhde on muuttunut vaikeaksi ja taloudenkasvu on hidastunut, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi.

Romakkaniemen mukaan Kiina pysyy kyllä alueellisena suurvaltana, mutta monet Kiinan vanhat kilpailuedut kääntyvät sitä vastaan. Esimerkkinä hän antoi massatuotannon, joka on jo halvempaa useissa Kiinan naapurimaissa.

Kiinan talouskasvu onkin perustunut jo pitkään rahapoliittiseen elvytykseen. Siitä on syntynyt kupla, joka uhkaa puhjeta. Ensimmäisenä merkkinä kuplan puhkeamisesta ovat maan jättimäiset rakennusyritykset, jotka ovat olleet jo pitkään suurissa talousvaikeuksissa.

Viimeinen valttikortti

Kiinan suurin valttikortti on ollut viime vuosina huipputeknologia, mutta tilanne saattaa muuttua tulevina vuosina.

Romakkaniemi kertoo, että muutos alkoi vuonna 2018, jolloin Kiinan presidentille Xi Jinpingille annettiin mahdollisuus olla presidentti lopun elämäänsä. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että kilpailu Kiinan kommunistisen puolueen sisällä on vähentynyt.

-Virkamiehet kilvoittelevat nyt sillä, kuka nopeimmin toteuttaa presidentin toiveet. – Yhden totuuden järjestelmä epäonnistuu aina, Romakkaniemi toteaa.

Yksi totuus on johtanut muun muassa kiinalaisten teknologia-alan suuryritysten painostamiseen ja rajoittamiseen ja siten Kiinan tärkeimmän valttikortin vaarantamiseen.

Onko Kiina Venäjän tiellä?

Romakkaniemi maalailee tulevaisuudesta synkkää kuvaa, kun Kiinan mahti alkaa hiipua ja sille jää enää sotilaallinen voima, jolla se voi tehdä itsestään tärkeän. Kun resurssit vähenevät ja Kiina ei kykene pitämään lupaustaan paremmasta elämästä kansalaisilleen, poliittinen levottomuus voi lisääntyä.

-Voimme katsoa Venäjää, kun haluamme nähdä, mitä tapahtuu, kun yleiskuntasopimus vaarantuu. Itsetunto-ongelmista kärsivällä hiipuvalla suurvallalla jää jäljelle vain sotilaallinen voimankäyttö.

Romakkaniemi varoittaakin, että Kiina on tulevaisuudessa kenties vieläkin vaarallisempi kuin Venäjä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvioi kuitenkin, ettei Kiina ole valmis haastamaan Yhdysvaltoja globaalista johtajuudesta. Kiina ei halua ajaa itseään vararikkoon asevarustelulla kuten Neuvostoliitto teki.

Toimitus

Toimitus