Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Hintojen nousu jatkuu – pidemmällä aikajänteellä jonkinlaista helpotusta luvassa

Tuoreiden Tilastokeskuksen inflaatiolukujen mukaan inflaatio nousi lokakuussa Suomessa 8,3 prosenttiin. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist pitää inflaatioluvuissa huolestuttavimpana seikkana sitä, että hinnat ovat nousseet laaja-alaisesti ja lähes kaikki hyödykkeet kallistuvat vauhdilla. Appelqvistin mukaan erityisesti sähkön ja ruoan kallistuminen kiihdyttävät inflaatiota vielä useiden kuukausien ajan.

-Jokseenkin kaikki hyödykkeet kallistuvat tällä hetkellä vauhdikkaasti. Myös ruoan ja energian hinnoista putsattu pohjainflaatio kiihtyi jo yli viiteen prosenttiin. Korkea pohjainflaatio kertoo laaja-alaisista hintapaineista eli siitä, että hintojen kallistuminen on juurtunut jokseenkin syvälle talouden rakenteisiin, eikä sitä selitä enää mikään yksittäinen tekijä tai pieni hyödykejoukko, sanoo Appelqvist.

Toistaiseksi ei ole nähty inflaatiota rauhoittavaa kulutuskysynnän laskua, mutta Appelqvisti arvioi kulutuskysynnän vaimenevan myöhemmin talvella.

Appelqvistin mukaan pidemmällä aikajänteellä on kuitenkin jonkinlaista helpotusta luvassa eikä hän pidä todennäköisenä, että inflaatio Suomessa nousisi enää nykyiseltä tasolta merkittävästi ylemmäs.

 

Toimitus

Toimitus